Στον πρ. Δήμο Μπιζανίου είχε προβλεφθεί να γίνει η Τεχνόπολη

on .

KALOGIANNHS STAYROS

• Με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου περί δημιουργίας Τεχνόπολης, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης σε χθεσινή παρέμβασή του υπενθύμισε ότι η χωροθέτησή της προβλέπεται εδώ και μια δεκαετία σε συγκεκριμένο σημείο, στον πρ. Δήμο Μπιζανίου, στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων το 2009.
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει ο Γιαννιώτης βουλευτής «στο εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Μπιζανίου, ΦΕΚ 529 ΑΑΠ/2009, έχει περιληφθεί Ζώνη όπου επιτρέπονται οι χρήσεις Τεχνόπολης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων. Ειδικότερα επιτρέπονται:
- Εγκαταστάσεις Εκπαίδευσης και έρευνας.
- Εγκαταστάσεις επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας συνδεδεμένες με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα.
- Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
- Υπηρεσίες εξυπηρέτησης, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών ξενοδοχειακής φιλοξενίας, αναψυχής και εστίασης και κατοικία.
»Η ίδρυση της Τεχνόπολης προτείνεται και στο προσφάτως αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Περιφέρειας Ηπείρου, ΦΕΚ 286 ΑΑΠ/2018, σε περιοχή νοτιοανατολικά του Πανεπιστημίου (ίδια θέση με το Ρυθμιστικό), για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών».
Κατά τον Στ. Καλογιάννη «το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του», τονίζοντας ότι «η εφαρμογή του θα έδινε λύσεις, εκτός από τη δημιουργία Τεχνόπολης, στα οξύτατα οικιστικά προβλήματα του λεκανοπεδίου, στην παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, στη δημιουργία Πάρκων πρασίνου και πολιτισμού δίπλα στη λίμνη και ενός βιώσιμου σύστηματος μεταφορών, για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. Δυστυχώς, κυρίως λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης τα προηγούμενα χρόνια, τίποτα δεν προχώρησε προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Γιαννιώτης βουλευτής, όπως έκανε γνωστό επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ, και εκπρόσωπο της εταιρείας P&I Hellas ΕΠΕ που ενδιαφέρεται για τη δημιουργία Τεχνόπολης.
Με την δημόσια παρέμβασή του καλεί «τους τοπικούς άρχοντες και τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Επιμελητήρια, κλπ) να προχωρήσουμε βάσει του εγκεκριμένου χωρικού σχεδιασμού στην ίδρυση Τεχνόπολης, στην ήδη καθορισμένη περιοχή».