Δεν ανησυχούν οι υπηρεσίες για τα λύματα στο Ελευθεροχώρι

on .

ERGOSTASIO APORRIMMATON ASA 2 31 1 19

• Καθησυχαστική εμφανίστηκε χθες η Περιφέρεια Ηπείρου μετά την αυτοψία που έγινε στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι, με αφορμή πρόβλημα που προέκυψε με διαρροή κομπόστ τη Δευτέρα, κατά την διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης.
Μάλιστα χθες η περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «απίστευτη παρανομία», επικαλούμενη δυο βίντεο που δείχνουν λύματα να καταλήγουν στο ποτάμι της Ψήνας που εκβάλει στο Σουλόπουλο του Καλαμά και στον ποταμό Τύρια, ζητώντας από τους αρμόδιους να διερευνήσουν την κατάσταση και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Το πόρισμα…
Το πόρισμα από την αυτοψία που πραγματοποίησε στην τάφρο των ομβρίων της εγκατάστασης επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου παρέδωσε χθες το μεσημέρι το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η ανακοίνωση προήλθε από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία εμφανίζεται καθησυχαστική για ενδεχόμενα ρύπανσης, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα «η χρωματισμένη ροή νερού που παρατηρήθηκε οφειλόταν στις έντονες και απότομες εκπλύσεις, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης, από τη συσσώρευση του κόμποστ στην εν λόγω αδειοδοτημένη έκταση (περίπου 20 στρεμμάτων) της ΜΕΑ. Σύμφωνα με τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα των δειγμάτων που πάρθηκαν δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων των φυσικοχημικών παραμέτρων».

Ωστόσο, από το πόρισμα προκύπτει ότι υπάρχει μια έλλειψη στο χώρο, όπου εναποτίθεται το κομπόστ από το εργοστάσιο, καθώς όπως αναφέρει ότι «οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου απόθεσης πλεοναζόντων υλικών βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχει γίνει ακόμη η τελική χωματοκάλυψη και φύτευση με υδροσπορά. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του λειτουργού της εγκατάστασης οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθούν το β΄ εξάμηνο του 2020».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι χθες η εικόνα «ήταν τελείως διαφορετική και παρόλο που υπήρχε ακόμη αποστράγγιση και μικρή ροή υδάτων εν τούτοις δεν υπήρχε το φαινόμενο της προηγούμενης ημέρας και το ρέον νερό δεν είχε οπτικά αλλοιωμένο χρώμα, ενώ αναμένονται και οι σχετικοί εργαστηριακοί έλεγχοι».