Η γραπτή απόδοση της βλαχικής γλώσσας

on .

SYNEDRIAKO KENTRO KAROLOS PAPOYLIAS

• Hμερίδα με τίτλο «Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης. Η περίπτωση της βλαχικής γλώσσας» θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μεθαύριο, Σάββατο, ώρες 9.30-19.00.
Στόχος της ημερίδας, την οποία διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμού των Βλάχων, είναι η ανάδειξη ποικίλων παραμέτρων αναφορικά με την γραπτή απόδοση της βλάχικης γλώσσας. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης θα παρουσιαστούν επιστημονικές ανακοινώσεις που καλύπτουν δύο βασικούς άξονες που αντιστοιχούν στις δύο συνεδρίες της ημερίδας. Στην πρώτη συνεδρία (9.30-12.00) θα παρουσιαστούν εισηγήσεις που εστιάζουν στο σύγχρονο επιστημονικό κεκτημένο αναφορικά με την τυποποίηση της γραπτής μορφής προφορικών/μειονοτικών/περιφερειακών γλωσσών στον ευρωπαϊκό και βαλκανικό χώρο.
Στη δεύτερη συνεδρία (15.00-19.00) θα παρουσιαστούν εισηγήσεις που αφορούν στις ποικίλες παραμέτρους του συνολικού ζητήματος της γραπτής απόδοσης της βλάχικης γλώσσας και θα παρουσιαστούν οι παλαιότερες και νεότερες προσπάθειες γραπτής απόδοσής της.