Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δίνει ξανά «χείρα βοηθείας» στον πρ. Πρωτοσύγκελλο!

on .

IERONYMOS

• Η επικείμενη δίκη για τις κλοπές εικόνων από μοναστήρια και ναούς των Ιωαννίνων και άλλων περιοχών της χώρας, προκαλεί έντονους «κραδασμούς» στο χώρο της Εκκλησίας. Αν και η τελική κρίση της υπόθεσης είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, εν τούτοις το γεγονός και μόνο του βαρύτατου κατηγορητηρίου με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ο πρώην πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και άλλα πέντε άτομα, συγκλονίζει την κοινή γνώμη καιειδικά βέβαια τους Γιαννιώτες, καθώς οι ιερόσυλοι διαχρονικά δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα μοναστήρια και τους ναούς του Νομού.
Εκείνο που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση και είναι αντικείμενο ευρύτατου σχολιασμού τις τελευταίες ημέρες είναι η παθητική έως αδιάφορη στάση που εξακολουθούν να τηρούν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος που -όπως και χθες αναφερόταν στο ρεπορτάζ του «Π.Λ.»- θα έπρεπε να είχε λάβει θέση και μάλιστα τίθεται θέμα ώστε να παραστεί η Μητρόπολη Ιωαννίνων ως πολιτική ενάγουσα στη δίκη, όπως προτίθενται να κάνουν άλλες δύο Μητροπόλεις, στις οποίες φέρεται να έδρασε η «εγκληματική οργάνωση» κατά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει -όπως δείχνουν σειρά γεγονότων- ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος και τώρα παραμονές της δίκης επιχειρεί να παρέμβει έμμεσα στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα «ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ», ο γνωστός δημοσιογράφος του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ Σωτήρης Τζούμας (που διετέλεσε και υπεύθυνος Γρ. Τύπου της Αρχιεπισκοπής), όχι μόνο δεν έχει ζητήσει την παραίτηση του υπόδικου αρχιμανδρίτη, αλλά πέρασε απόφαση στη Σύνοδο για ανανέωση της θητείας του που λήγει τον προσεχή Ιανουάριο, με τη δικαιολογία να… βοηθηθεί στη δίκη!

Oι σχέσεις Ιερώνυμου με τον αρχ. Φιλόθεο
Το άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες φέρει τίτλο: «O tempora! O mores! Ανανέωσαν τη θητεία υπόδικου για κακουργηματικές πράξεις κληρικού στη Ναοδομία».
Μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής: «Στις 19 Νοεμβρίου γίνεται ένα δικαστήριο στο οποίο ένας κληρικός της Εκκλησίας μας, ο οποίος υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα ο δεξιός βραχίονας και ο αντ´ αυτού του αειμνήστου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεοκλήτου – εκ των πλέον εμβληματικών Ιεραρχών της νεώτερης ιστορίας μας- κατηγορείται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων.
Ο κληρικός αυτός συνδέεται με φανερές και κρυφές «σπονδές» -όχι πάντως αίματος- με πολλούς Ιεράρχες της Εκκλησίας, αλλά κυρίως με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ,με τον οποίο αισθάνεται από τα έτη της νιότης του ιδιαίτερη οικειότητα , γι΄ αυτό και οι καλώς γνωρίζοντες περί της σχέσης των δύο ανδρών λένε ότι συνομιλούν πολύ άνετα και απροκάλυπτα μεταξύ τους.
Μάλιστα σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες που ήταν παρόντες σε συζητήσεις- ιδιαιτέρως κατά την προεκλογική περίοδο της Αρχιεπισκοπικής εκλογής το 2008- (εξ αυτών που αποκαλούνται και θεωρούνται αρχιτέκτονες της εκλογής Ιερωνύμου- και ο νοών νοείτω), αναφέρουν ότι διέβλεπαν τότε περισσότερη άνεση και οικειότητα επικοινωνίας του εν λόγω κληρικού με τον τότε Θηβών Ιερώνυμο, παρά με τον Γέροντα και προϊστάμενό του αείμνηστο Ιωαννίνων Θεόκλητο. Πρόκειται, όπως καταλαβαίνετε, για τον Αρχιμ. Φιλόθεο Δέδε πρώην Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων και για μία δεκαετία υπεύθυνο με παχυλό μισθό μάλιστα όπως είχαν καταγγείλει στη Σύνοδο τότε Ιεράρχες -επίδομα το λένε εδώ- στην υπηρεσία της Ναοδομίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο εν λόγω κληρικός κατηγορείται για κακουργηματικές πράξεις λαθρεμπορίας, εξαγωγής και πωλήσεως ιερών εικόνων, μεγάλης αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας, τόσο από ναούς των Ιωαννίνων αλλά και από ναούς άλλων ιερών Μητροπόλεων {…}.
Της δίωξης των εν λόγω κακουργηματικών πράξεων και προσωπικά κατά του κληρικού Αρχιμ. Φ.Δ. προΐστανται οι αρχές της Περιφέρειας Ηπείρου με επικεφαλής τον επί σειρά ετών πετυχημένο Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος όπως λέγει δεν θα ησυχάσει αν δεν δει τους πραγματικούς ενόχους στη φυλακή. {…} Κι όμως ο εν λόγω κληρικός, του οποίου η θητεία στη θέση αυτή έληγε στις 31 Ιανουαρίου, όχι μόνο δεν παραιτήθηκε από τη θέση με το παχυλό επίδομα- έστω για λόγους ευθιξίας όπως είπαμε – αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έκανε το εξής ανεξήγητο αλλά ξεκάθαρα αποκαλυπτικό των σχέσεων που τον συνδέουν με τον εν λόγω κληρικό και των προθέσεων που έχει: έφερε στη Σύνοδο την... ανανέωση(!!!) της θητείας του, πριν καν λήξει η παρούσα, για να… «τον διευκολύνουμε «όπως είπε, στο δικαστήριο, για να τον βοηθήσει δηλαδή, στην επιτυχή έκβαση της δίκης».

«Κάθετος» ο Αρχιεπίσκοπος!
Σε άλλο σημείο του μακροσκελούς άρθρου ο Σ. Τζούμας, αναφέρει πως στη Σύνοδο «ο μόνος που μειοψήφισε για τον σκανδαλώδη επαναδιορισμό του -και μάλιστα σε μία τόσο αρνητική συγκυρία με δικαστήρια και βαρύτατες εις βάρος του κατηγορίες- είναι ο Σεβ. Παροναξίας Καλλίνικος και τούτο διότι όπως γνωρίζουμε από νομικούς θα παραστεί η Μητρόπολη Παροναξίας ως πολιτική αγωγή στο δικαστήριο αυτό εναντίον του Φιλοθέου Δέδε, διότι στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται και εικόνες που έχουν αφαιρεθεί και μάλιστα ανυπολόγιστης αξίας, από ιερούς ναούς της Πάρου. Παρά το γεγονός ότι ο Σεβ. Παροναξίας μειοψήφισε και ζήτησε όπως μάθαμε να γραφεί στα πρακτικά αυτό και μάλιστα επέμεινε να μην επιτρέψει η ΔΙΣ την ανανέωση αυτής της θητείας μέχρις ότου λήξει το δικαστήριο. Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος το πέρασε ασυζητητί»!!!