Κληροδοτήματα και Σχολ. Περιουσίες να περάσουν επιτέλους στα Γιάννενα

on .

KTHRIO GEORGIOY STAYROY2

Στον Δήμο Ιωαννιτών πρέπει, επιτέλους, να περάσει η διαχείριση αφενός των παλαιών Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων, η οποία γίνεται σήμερα, αντίθετα με τη βούληση των Ευεργετών και το Σύνταγμα, από τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης και αφετέρου οι Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, τις οποίες επίσης κατακρατεί η Μητρόπολη.
Αυτό τονίζουν ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής και η Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων σε υπόμνημά τους προς τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, με το οποίο ζητούν το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να ασχοληθεί, σε ειδική συνεδρίαση, με τα δυο αυτά σοβαρά θέματα, τα οποία, όπως επισημαίνουν, γνωρίζουν πολύ καλά οι παλαιοί δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (κ.κ. Μπέγκας, Γκόντας, Μπαρτζώκας).

Τα Κληροδοτήματα
Για τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων (Ν. Ζωσιμά, Γ. Σταύρου) ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας και η Ένωση Πολιτών (το υπόμνημα υπογράφουν οι Πρόεδροί τους αντίστοιχα Ελευθέριος Ζώλας και Σπύρος Εργολάβος) προτείνουν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με απόφασή του να απευθυνθεί στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας και να ζητήσει να προωθήσουν στη Βουλή προς ψήφιση το Σχέδιο Νόμου που συντάχθηκε από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με το οποίο καταργούνται τα τρία διατάγματα στα οποία βασίζεται το σημερινό καθεστώς διαχείρισής τους.

Οι Σχολικές Περιουσίες
Για τις Σχολικές Περιουσίες που προέρχονται από Κληροδοτήματα, το θέμα είναι πολύ πιο απλό, σύμφωνα με τους δύο φορείς, καθώς ρυθμίζεται από τους πέντε νόμους της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και απομένει η υποχρέωση του Δήμου να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες που προβλέπουν οι δυο τελευταίοι νόμοι και οι δυο διευκρινιστικές υπουργικές εγκύκλιοι ώστε να περιέλθουν αυτές στην «κυριότητα» του Δήμου, όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όπως σπεύδουν να επισημάνουν στο υπόμνημά τους, «το θέμα είναι για την πόλη μας σοβαρότατο και επείγον γιατί, όπως γνωρίζουν οι παλαιοί δημοτικοί σύμβουλοι, υπάρχει, με ευθύνη του προηγούμενου Μητροπολίτη, και των μελών της Εφοροεπιτροπείας, ένα δάνειο του οποίου το αρχικό ποσόν ανέρχεται σε 11.600.000 ευρώ, το οποίο ούτε εξυπηρετήθηκε, ούτε μπορεί –κατά το Μητροπολίτη– να εξυπηρετηθεί, με αποτέλεσμα, όπως μας διαβεβαίωσαν έγκυροι Τραπεζικοί κύκλοι, να έχει ενταχθεί στα "κόκκινα δάνεια" και να κινδυνεύουν να χαθούν για την πόλη, οι Σχολικές Περιουσίες που δημιούργησαν, με κόπους και με θυσίες μιας ολόκληρης ζωής, οι Ευεργέτες μας, αφού αυτές, μέχρι σήμερα αναφέρονται ότι "ανήκουν στην κυριότητα των Αγαθοεργών", ενώ η κυριότητα, με βάση τους νόμους που προαναφέραμε ανήκει στο Δήμο Ιωαννιτών».
Κλείνοντας, οι «Ζωσιμάδες» και η Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων επισημαίνουν ότι το δάνειο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τις Σχολικές Περιουσίες, αλλά είναι υπόθεση που αφορά τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και τα Αγαθοεργά. Χαρακτηρίζουν δε τραγικό γεγονός το ενδεχόμενο το 2021 που θα γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, να μην έχουν επιλυθεί τα δύο βασικά αυτά θέματα που αφορούν στην πόλη των Ιωαννίνων.