Χωριά της μειονότητας επισκέφθηκε η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα

on .

ELLHNIDA PRESBHS OMONOIA

Τριήμερη περιοδεία σε διάφορες περιοχές όπου ιστορικά και με σημαντική αριθμητική παρουσία και οργανωμένες κοινότητες, ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, πραγματοποίησε η Πρέσβυς της Ελλάδος στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου.
Η πρέσβης συνοδευόταν από την Σύμβουλο της Πρεσβείας Βάλια Πενταρβάνη, καθώς και από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας, Αλέξανδρο Μπούζη, ενώ στις περιοχές αρμοδιότητάς του και απ’ τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, Λάμπρο Κακκίση.
Η κ. Φιλιππίδου επισκέφθηκε τη Νάρτα στον κόλπο της Αυλώνας, τους Δρυμάδες και τη Χιμάρα, τη Νίβιτσα, το Δέλβινο, τη Λειβαδιά και το Μουρσί, καθώς και τους Αγίους Σαράντα και το Αργυρόκαστρο. Σε όλες αυτές τις κοινότητες παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Βασίλης Κάγιος και ο Πρόεδρος του Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες.
Οι συναντήσεις με κατοίκους, αλλά και τοπικά στελέχη της Οργάνωσης που εκφράζει πολιτικά την ΕΕΜ ήταν μια καλή ευκαιρία γνωριμίας, αλλά και ενημέρωσης της επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Αλβανία για θέματα που άπτονται των γενικών δικαιωμάτων του γηγενούς Ελληνισμού και, κυρίως, για ζητήματα της καθημερινότητας των ελληνικών κοινοτήτων. Ειδική αναφορά υπήρξε στις υποθέσεις της κατοχύρωσης της ακίνητης περιουσίας στις εν λόγω περιοχές και ιδιαίτερα τις παράκτιες περιοχές. Από τους φορείς της ΕΕΜ αναφέρθηκαν τόσο τα προσκόμματα που προβάλλει η διοίκηση στην εγγραφή αυτών των περιουσιών, όσο και οι απροκάλυπτες διαδικασίες υφαρπαγής προς αξιοποίηση.
Συζήτηση έγινε επίσης για την επικείμενη Απογραφή Πληθυσμού που προγραμματίζεται για το επόμενο έτος. Η πρέσβης ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή, σπουδαίας σημασίας για την ΕΕΜ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και να αποφευχθούν πρακτικές, που είχαν σημαδέψει την Απογραφή του 2011. Γενική ήταν η συμφωνία σε ό,τι αφορά στην ανάγκη αναβάθμισης της παιδείας για τα μέλη της ΕΕΜ και από πλευράς της κ. Φιλιππίδου υπήρξε, εκ νέου, διαβεβαίωση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή.
Σε ό,τι αφορά θέματα της καθημερινότητας έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, και ανά περιοχή: (α) στο ζήτημα της έλλειψης οικονομικών δραστηριοτήτων που έχει, ως συνέπεια, την απομάκρυνση των πληθυσμών, (β) στην επείγουσα ανάγκη να παρέμβουν οι αλβανικές αρχές για τη βελτίωση των οδικών υποδομών, διότι η σημερινή κατάσταση αφήνει σε απόλυτη απομόνωση σημαντικές ιστορικές κοινότητες των Ελλήνων, (γ) στα θέματα δημόσια ασφάλειας κ.ά.
Ειδική συνάντηση συνεργασίας υπήρξε στα Γραφεία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στους Αγίους Σαράντα, καθώς και στα Προεδρεία των Παραρτημάτων της Οργάνωσης στο Αργυρόκαστρο και στη Χιμάρα.