Η Αμπελουργική Ζώνη Ζίτσας να μπει σε πρόγραμμα Ευρωπ. Ανάπτυξης!

on .

AMPELI BARELI

«… Η εγκατάλειψη μιας αμπελουργικής έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων, στην οποία άλλοτε υπήρχαν αμπελώνες με σημαντική παραγωγή με απογοήτευσε και με προβλημάτισε. Όπως έμαθα, η φυλλοξέρα, η ‘φοβερή’ αυτή ασθένεια, κατέστρεψε ολοσχερώς τους αμπελώνες οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου έγιναν… δάσος δύσβατο! Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν από τους Αρμόδιους Φορείς τα κατάλληλα μέτρα για την εκμετάλλευση, όπως πρώτα, της πλούσιας γης…».
Αυτά και άλλα είπε αξιωματούχος των Ευρωπαίων Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος, ευρισκόμενος στην περιοχή μας, έκανε δεκτή την πρότασή μας να επισκεφθεί τμήμα της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας (Πρωτόπαπα, Λιγοψά, Γαβρισιοί). Σκέψη μας να πληροφορηθούμε «από πρώτο χέρι» εάν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι είναι αρμόδιος και σ’ αυτόν τον Τομέα.

Τι πρέπει να γίνει
Στο ερώτημά μας τι πρέπει να γίνει ήταν κατηγορηματικός: «είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δημοσίων Φορέων, Περιφέρειας και Δήμου, οι οποίοι θα πρέπει να κινήσουν την απαιτούμενη διαδικασία ένταξης του μεγάλου αυτού κοινωνικού έργου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης».
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, αφού εξέφρασε την επιθυμία να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι «θα διατυπώσω μια πρόχειρη σκέψη:
- Να συσταθεί δημόσια εταιρεία, η οποία θα αναλάβει το μεγάλο αυτό έργο.
- Να γίνει εκρίζωση των χιλιάδων δέντρων.
- Να γίνουν δρόμοι προς όλες τις κατευθύνσεις, βάσει σχεδίου.
- Να γίνει αναδασμός ώστε να αποκτήσουν οι δικαιούχοι τίτλους κυριότητας.
- Να δοθούν δελεαστικά κίνητρα ώστε να προσελκύσουν νέους αγρότες».

Το λόγο ο Περιφερειάρχης
Αυτή ήταν η «πρόχειρη σκέψη» του Ευρωπαίου Πράσινου… Το λόγο έχει πλέον ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Γνωρίζει, άραγε, την περιοχή; Αν όχι, ας την επισκεφθεί -22 χιλιόμετρα είναι- οπότε θα διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» τη θλιβερή κατάστασή της.
Η γεωργική ανάπτυξη θα απασχολήσει με ορισμένες προϋποθέσεις νέους αγρότες και θα δώσει «ζωή» στα γύρω χωριά. Αυτό το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους ο κ. Καχριμάνης. Ας προχωρήσει, λοιπόν!
Ο Δήμαρχος Ζίτσας, ο κ. Μιχάλης Πλιάκος, γνωρίζει άριστα την περιοχή. Έδωσε «δείγματα γραφής» στον Αυτοδιοικητικό Τομέα. Κι αυτό το γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Ας μπει, λοιπόν, μπροστά για να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα των αμπελοκαλλιεργητών. Θα αφήσει τη «σφραγίδα» του!