Μοχλός ανάπτυξης για την Ήπειρο τοπικά κρέατα και γαλακτοκομικά

on .

FETA BARELI

• Στο πόσο σημαντικό είναι να επαναφέρουμε τις παραδοσιακές διαδικασίες τυροκόμησης ώστε να γίνει αναβίωση παλιών συνταγών και προϊόντων αναφέρθηκε ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αναστάσιος Τσίνας, κατά την διάρκεια ενημερωτικών εκδηλώσεων σε Γιάννενα και Πρέβεζα, στο πλαίσιο του έργου MeDInno, που είχαν στόχο την ευρύτερη διάδοση των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και την παραγωγή νέων προϊόντων τυριού και κρέατος.
Παράλληλα τόνισε τα πλεονεκτήματα της εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων μέσω του φορητού τυροκομείου που θα αποκτηθεί στα πλαίσια του έργου.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έγινε παρουσίαση της στόχευσης και των δράσεων του MeDInno ενώ οργανώθηκαν παράλληλες Ομάδες Εστίασης με θέμα τον καθορισμό των απαιτήσεων νέων τυροκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος στην Ήπειρο. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, κτηνοτρόφων, τυροκόμων καθώς και φορείς που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση.
Ειδικότερα, στην εκδήλωση των Ιωαννίνων παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης των παραγωγών μέσω έργων υποδομών, κυρίως του οδικού δικτύου, αξιοποίησης ευκαιριών της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς, παραγωγής ποιοτικού κρέατος, και δημιουργίας αγοράς παραγωγών.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Ιωάννης Δεκόλης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και την ανάγκη δημιουργίας νέων τοπικών προϊόντων άμεσα συνδεδεμένων με τον τουρισμό.
Η Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Αλεξάνδρα Μέγα αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης της παραδοσιακής κουλτούρας της τυροκομίας με σύγχρονες τεχνικές, και τη συσχέτισή της με τον τουρισμό και την τοπική κοινωνία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση τυριών από τους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.