Μέχρι τέλος Ιουνίου 2020 η τακτοποίηση αυθαιρέτων

on .

AYTHAIRETO

• Τάξη σε μια πονεμένη ιστορία, που ακούει στο όνομα «αυθαίρετα», επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει η λογική: πληρώνεις και το σώζεις», που διαχρονικά έχει υπηρετήσει το κεντρικό Κράτος, σε βάρος του περιβάλλοντος!
Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει σημαντικές αλλαγές, ενώ η τακτοποίησή τους παίρνει παράταση έως και τα τέλη Ιουνίου 2020. Σ’ αυτή την προθεσμία συγκαταλέγονται για τελευταία όμως φορά και τα αυθαίρετα που υπάγονται στην κατηγορία 5, τα λεγόμενα «βαριά», αυτά δηλ. που παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
Αυτό σημαίνει ότι μετά τον Ιούνιο τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις δεν θα μπορούν να τακτοποιούνται και θα οδεύουν προς κατεδάφιση.

Πιο αυστηρά
Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα, σχετικά με τα πρόστιμα όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, όποιος, έως τον Ιούνιο του 2020, δεν έχει τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων, θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή για καθυστέρηση ενός χρόνου, θα καταβάλλεται επιπλέον 25%, δύο χρόνων 30%, κ.ο.κ.. «Θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή είναι δίκαιη και λειτουργική. Δίκαιη, διότι συνδέει το ύψος των χρημάτων που καταβάλλονται, με την ταχύτητα με την οποία κάποιος ιδιοκτήτης σπεύδει να τακτοποιήσει το ακίνητό του. Λειτουργική, διότι το υπουργείο αυτό, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ζήτημα, παύει να είναι υπουργείο παρατάσεων και γίνεται ένα υπουργείο συνολικής ρύθμισης για τα αυθαίρετα...», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η «κόκκινη» γραμμή του 2011.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα
Από τον Ιούνιο και μετά, οι δηλώσεις θα συνδεθούν με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας. Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημ. Οικονόμου, στην νέα βάση δεδομένων της ταυτότητας κτιρίου θα εντάσσονται αρχικά όλα τα νέα κτίρια. Τμηματικά θα γίνεται για τα πιο παλιά, καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, θα πραγματοποιείται κατά διηρημένη ιδιοκτησία. «Δηλαδή, όπως είπε, όποιος έχει μια διηρημένη ιδιοκτησία και θέλει να κάνει μια μεταβίβαση ή για κάποιον άλλο λόγο ενδιαφέρεται να το νοικιάσει ή ο,τιδήποτε, θα μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονική ταυτότητα αποκλειστικά της διηρημένης ιδιοκτησίας του. Σιγά-σιγά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες διηρημένες ιδιοκτησίες και στο τέλος πάλι θα έχουμε το συνολικό ακίνητο. Ο πρώτος που θα θέλει να κάνει μια τέτοια ηλεκτρονική ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας, θα πρέπει να δηλώσει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί σε χιλιοστά επί των κοινοχρήστων και αν υπάρχουν αυθαιρεσίες στα κοινόχρηστα, θα πρέπει να δηλώσει και τα κοινόχρηστα, δηλαδή να υπάρξουν σχετικά σχέδια. Αν υπάρχουν αυθαιρεσίες, δεν υπάρχει κάποια τέτοια υποχρέωση. Αυτό θα είναι θέμα μιας δήλωσης. Αν κάποιος σκόπιμα δεν το δηλώσει, θα το βρει μπροστά του αργότερα».