Ζωντανά παραμένουν σήμερα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

on .

POLYTEXNEIO EORTASMOS 3 17 11 19

Ζωντανά και επίκαιρα παραμένουν και στις μέρες μας, 46 χρόνια μετά, τα μηνύματα της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου για δημοκρατία και ελευθερία. Κι αυτό γιατί συνεχίζεται η μάχη εναντίον των δύο «άκρων», που εκπροσωπούν, από τη μία μεριά οι αντεξουσιαστές, οι οποίοι μετατρέπουν ακόμα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε «γιάφκες» και από την άλλη οι ακροδεξιοί που επιχειρούν να δηλητηριάσουν με μίσος τη νεολαία. Μάχη που στόχο έχει να θέσει οριστικά στο περιθώριο όσους υπονομεύουν τη συνοχή της κοινωνίας μας.
Η 46η επέτειος του Πολυτεχνείου τιμήθηκε τόσο στην Αθήνα με πορείες και διαδηλώσεις όσο και στα Γιάννενα όπου επίσης έγιναν οι καθιερωμένες -τυπικές- εκδηλώσεις, με το Πανεπιστήμιο να πρωτοστατεί.
Καταθέσεις στεφάνων
Με την καθιερωμένη τελετή κατάθεσης στεφάνων προχθές στο Ηρώο Πολυτεχνείου στην οδό Δομπόλη τίμησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την 46η επέτειο από τη φοιτητική εξέγερση του 1973.
Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών στεφάνι κατέθεσε ο Αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος, την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κων/νος Σιαράβας και τον Δήμο Ιωαννιτών ο Αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας. Παραβρέθηκαν επίσης κι άφησαν λουλούδια στο Ηρώο η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΥΔΥ Χρίστος Γρίβας, εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων και Πανεπιστημιακών συλλόγων και φορέων.
Να σημειωθεί εδώ ότι στεφάνια κατέθεσαν στο Ηρώο Πολυτεχνείου το μεσημέρι του Σαββάτου το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και συνδικάτα που πρόσκεινται σ’ αυτό. Προχθές το απόγευμα δε, πραγματοποιήθηκαν, με αφετηρία το παλιό Πανεπιστήμιο της οδού Δομπόλη, δύο ξεχωριστές πορείες για το Πολυτεχνείο, που κατέληξαν στο κέντρο της πόλης.

Οι δηλώσεις
• Η πρ. Υφυπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη σε δηλώσεις της έκανε λόγο για μία μεγάλη γιορτή της νεολαίας και της δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Το σύνθημα ψωμί – παιδεία – ελευθερία παραμένει επίκαιρο και νοηματοδοτείται διαφορετικά. Οι νέοι όλου του κόσμου παλεύουν για το ψωμί, το μεροκάματο, για καλύτερες εργασιακές σχέσεις, για μία καλύτερη μέρα. Αγωνίζονται για καλύτερη παιδεία, με δημόσιο χαρακτήρα, προσβάσιμη σε όλους».
• Ο Αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος τόνισε πως «καθήκον των νέων είναι να μην υπακούουν. Ευθύνη ημών των γηραιότερων να προσπαθούμε να τους δαμάσουμε. Αυτός ο αγώνας έχει ευγένεια, έχει αγάπη, έχει ευθύνη. Χαλάει και αρρωσταίνει μόνο όταν σ’ αυτή τη σχέση εμφιλοχωρεί το μίσος. Ας ελπίσουμε ότι θα διώξουμε αυτούς που μισούν. Και οι νέοι και οι γηραιότεροι…».
• Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρίστος Γρίβας είπε επίσης πως τα συνθήματα του Πολυτεχνείου είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ, προσθέτοντας πως τους έδωσαν καινούριο περιεχόμενο τα δέκα χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας που έζησε η χώρα μας. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να αντισταθούν στην επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση ενάντια στα δικαιώματά τους.
• Ο Μάριος Βαβάτσικος, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΙΝ.ΑΛ ανέφερε πως «οφείλουμε να σεβόμαστε και να τιμούμε αιτήματα όπως ελευθερία και δημοκρατία που εκφράστηκαν υπό το φόβο των δυνάμεων καταστολής τον Νοέμβριο του 1973 και το επιτυγχάνουμε αυτό όταν αγωνιζόμαστε καθημερινά για περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία».
• Ο πρ. βουλευτής Γιάννης Στέφος, εκ μέρους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως αν κάτι πέτυχε το Πολυτεχνείο, δεν ήταν τόσο η πτώση της χούντας, αλλά το γεγονός ότι μπόρεσε να προστατεύσει την τιμή και υπόληψη ενός λαού που αντιστάθηκε αλλά όχι με τον τρόπο που έπρεπε. Όπως είπε, «η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρη διότι και σήμερα, σε δύσκολες και αυταρχικές εποχές, οι νέοι έχουν το δικαίωμα και οφείλουν να ξεσηκώνονται».
• Σε μήνυμά του για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο πρ. Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως αυτή ήταν «μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη απέναντι στις προκλήσεις που βίωνε η πατρίδα μας τότε και το μήνυμά του παραμένει μέχρι σήμερα, διαχρονικά πολιτικό, κόντρα σε πολλούς που προσπαθούν να το αλλοιώσουν ή ακόμα και να το απαξιώσουν. Όσο όμως κι αν προσπαθούν, οι κοινωνίες θα βρίσκονται απέναντι σε αυτού του τύπου τις προσεγγίσεις».