Πανστρατιά για τον Αντικαπνιστικό Νόμο κήρυξε χθες ο Κ. Μητσοτάκης

on .

TSIGARO STOP

• Αποφασισμένος να εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς… αστερίσκους ο αντικαπνιστικός Νόμος, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στην χθεσινή επίσημη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απαγόρευση του καπνίσματος ως μια τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. «Μία εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού και εξευγενισμού της καθημερινότητάς μας. Αλλά και μία άσκηση αλληλοσεβασμού που τελικά ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή», σημείωσε με έμφαση.
Μίλησε για εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου 'αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα'. Ας ρωτήσουμε τους Γερμανούς, τους Αμερικανούς, τους Γάλλους, τους Τούρκους. Όλοι τους μπορεί να αναστατώθηκαν κάπως στην αρχή. Σήμερα, ωστόσο, όλοι θεωρούν αυτονόητη τη νέα, καθαρή ατμόσφαιρα γύρω τους. Αν το μπόρεσαν, λοιπόν, εκείνοι, τότε το μπορούμε και εμείς!».
Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη «ο εχθρός είναι ο καπνός. Όχι οι καπνιστές. Σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μία νέα συμμαχία για την υγεία. Η ανάδειξη της ατομικής ευθύνης που θα οδηγήσει τελικά σε συλλογική ευημερία...».

Ο Υπ. Υγείας
Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, δήλωσε ότι ο Νόμος θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα, χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια»!
Το σχέδιο, σύμφωνα με τον Υπουργό, στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
- Την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω.
- Την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα
- Την υποστήριξη στη διακοπή του καπνίσματος
- Τον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού

Και τηλεφωνική γραμμή
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, τέθηκε από χθες σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή (1142) ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες.
Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή του.