Έως και 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης στο Νομό Ιωαννίνων

on .

PETRELAIO XRHMATA

• Σε λειτουργία τέθηκε από χθες το μεσημέρι η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο Taxisnet για το επίδομα θέρμανσης.
Για να το εισπράξουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ οι σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να γίνουν από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως το τέλος του έτους. Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης καθορίστηκαν τέσσερις κλιματικές ζώνες, οι οποίες σπάνε σε ορεινές και μη ορεινές. Ο Νομός Ιωαννίνων ανήκει στην Α’ Ζώνη, όπου το επίδομα θέρμανσης ισούται με 250 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, που όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Όσον αφορά τους υπόλοιπους Νομούς: Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, αυτοί ανήκουν στη Γ’ Ζώνη, όπου το επίδομα ανέρχεται στα 110 ευρώ.

Τα κριτήρια
Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
α. Εισοδηματικά:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα. Το όριο αυτό, προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.
β. Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

* * *
• Για τον αναλυτικό οδηγό της ΑΑΔΕ με τις συχνότερες ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την διαδικασία, στο www.aade.gr