Καιρός να «σπάσει» η σιωπή για τη βία κατά των γυναικών!

on .

STEFANOY BOYLA GEORGIOY IOANNHS 21 11 19

• Είναι κοινωνικό πρόβλημα υπαρκτό και με πολλές μάλιστα διαστάσεις, το οποίο αφορά και τη δική μας περιοχή, τα Γιάννενα και την Ήπειρο γενικότερα. Ο λόγος για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες, η οποία λαμβάνει διάφορες μορφές, όπως σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, κλπ..
Πρόκειται για ένα φαινόμενο με πολλαπλές αιτίες, οι οποίες και θα αναλυθούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Κυριακή το Παράρτημα Ιωαννίνων της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος και η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αφορμή τη Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η οποία γιορτάζεται τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου.

Εκδήλωση την Κυριακή
Δεν αφορά μόνο τη χώρα μας η βία κατά των γυναικών. Αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα με πολλές διαστάσεις και έρχεται ξανά στην επιφάνεια λόγω της επικείμενης Διεθνούς Ημέρας που γιορτάζεται και φέτος στις 25 Νοεμβρίου. Ενόψει του εορτασμού θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή και ώρα 11:30 π.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία) εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την οποία διοργανώνουν η ΕΓΕ – Παράρτημα Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο. Τίτλος της, «Βία κατά των γυναικών. Ας σπάσουμε τη σιωπή!».
Κατά τη διάρκεια της μεθαυριανής εκδήλωσης διακεκριμένοι ομιλητές θα αναπτύξουν το θέμα της βίας κατά των γυναικών, απαντώντας σε διαχρονικούς προβληματισμούς και στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα «Ας σπάσουμε τη σιωπή!» Τη σιωπή κατά της βίας των γυναικών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα εγκαινιαστεί έκθεση έργων τέχνης φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Η βία κατά των γυναικών». Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» θα διαρκέσει από 24 έως 27 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00 – 21:00. Υπεύθυνος Ξενοφών Μπήτσικας, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Συνέντευξη τύπου
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στην Κοσμητεία Επιστημών Υγείας, ο Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής και Κλινικής Εμβρυολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Ιωάννης Γεωργίου, έκανε αναφορά στον συσχετισμό της βίας κατά των γυναικών και της υγείας.
Όπως σημείωσε, «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέλυσε το 2013 τη σχέση μεταξύ της Βίας κατά των Γυναικών και της Υγείας και έχει με ακρίβεια προσδιορίσει τις συνέπειες που έχει στην υγεία η χρήση βίας κατά των γυναικών από τους συντρόφους, την οικογένεια, τις κλειστές κοινωνικές ομάδες, τον αυταρχισμό από όπου κι αν προέρχεται και τις σεξιστικές πεποιθήσεις. Η βία έχει πολλές μορφές: σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική, ενώ οι συνέπειες είναι ποικίλες και μακροπρόθεσμες στην σωματική, ψυχική, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Επίσης προσβάλει τα παιδιά και έχει μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τις ίδιες τις γυναίκες, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό τους περιβάλλον».
Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος / Παράρτημα Ιωαννίνων Βούλα Στεφάνου στάθηκε στο φόβο ή τη ντροπή που αισθάνονται οι γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί βία, με αποτέλεσμα να μη ζητούν βοήθεια και να σωπαίνουν.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει λοιπόν τόσο η γυναίκα που υφίσταται βία να σπάσει τη σιωπή της και να ζητήσει βοήθεια, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να επικοινωνήσουμε το πρόβλημα όλοι μας και να σπάσουμε εμείς τη σιωπή μας. Αυτό είναι το νόημα και ο στόχος της εκδήλωσής μας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στα Παλαιά Σφαγεία με διακεκριμένους ομιλητές».