Άμεση συγκρότηση δομών φιλοξενίας για 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

on .

PROSFYGOPOYLA 24 11 2019

• Εθνικό σχέδιο για την άμεση δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας, στις οποίες θα μεταφερθούν περίπου 4.000 ασυνόδευτα παιδιά, ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας προσωπικά την υπόθεση αυτή, συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές αρμοδιότητες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
«Η κάθε δομή θα στεγάζει μικρές ομάδες, που θα τρέφονται και θα ζουν όπως απαιτεί η τρυφερή ηλικία τους. Με τη βοήθεια δασκάλων, γιατρών και ψυχολόγων και με τη θαλπωρή που, δυστυχώς, δεν έχουν από τους γονείς τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αν και ο Πρωθυπουργός δεν ανέφερε συγκεκριμένες περιοχές που θα λειτουργήσουν αυτές οι δομές, υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή μας είχαν προεπιλεγεί δυο κτίρια σε Πωγωνιανή και Κόνιτσα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, στα οποία θα φιλοξενούνταν ασυνόδευτα παιδιά. Μάλιστα τέλη Σεπτεμβρίου είχε υπογραφεί και η σχετική συμφωνία του Κέντρου με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.).
Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού είναι αμφίβολο εάν τελικά θα λειτουργήσουν τα δυο αυτά κέντρα στην ακριτική Ήπειρο.
«Κανένα παιδί μόνο»!
Το πρόγραμμα «Κανένα παιδί μόνο» αποτελεί συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που έχουν φτάσει στη χώρα μας μέσω των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και ζουν υπό άθλιες συνθήκες. Στόχος είναι η μεταφορά 2.500 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σε καταυλισμούς όπως η Μόρια και 1.300 που αγωνίζονται να επιβιώσουν εκτός οργανωμένων κέντρων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, οι οποίες θα ειδικεύονται στην πολύπλευρη παροχή της φροντίδας που απαιτούν τα παιδιά.
Παράλληλα, το κράτος δρομολογεί ένα πλέγμα μέτρων ώστε να θωρακιστούν τα δικαιώματα των παιδιών και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα κυκλώματα που τα εκμεταλλεύονται, εκθέτοντάς τα -μεταξύ άλλων- σε καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική κακοποίηση.
Κάθε νέα δομή θα φιλοξενεί μικρό αριθμό ανηλίκων και θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών για στέγη, τροφή, εκπαίδευση, πρόσβαση σε φαρμακοϊατρική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη και στοργή. Θα προσφέρει επίσης τις απαραίτητες νομικές υπηρεσίες στα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν συγγενείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θέλουν να επανενωθούν με την οικογένειά τους.
Ήδη λειτουργούν περίπου 60 τέτοιου τύπου δομές στη χώρα μας και φιλοξενούν περίπου 1.200 παιδιά, κυρίως με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων ή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.