Θα ζεσταθούν τα νοικοκυριά μόνο εάν μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο

on .

PETRELAIO DIANOMH

• Μπορεί το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε με σφοδρότητα αρκετές περιοχές της Ελλάδας, να πέρασε… ξώφαλτσα από την Ήπειρο, ωστόσο ο χειμώνας άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του και στην περιοχή μας με πτώση της θερμοκρασίας και τα πρώτα χιόνια στις βουνοκορφές Μετσόβου, Κόνιτσας και Πωγωνίου.
Από εδώ και πέρα λοιπόν η θέρμανση των νοικοκυριών μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα, με πολλά από αυτά όμως να έχουν καταφύγει σε εναλλακτικούς τρόπους (τζάκια, σόμπες, κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας, φυσικό αέριο κ.α.), αντί του πετρελαίου θέρμανσης. Αλλά και όσοι ακόμη ζεσταίνονται με τα καλοριφέρ, οι προμήθειες πετρελαίου σήμερα (παρά το επίδομα) δεν θυμίζουν σε τίποτε τις παλιές καλές εποχές, τόσο γιατί οι τιμή του κινείται σε υψηλά επίπεδα, όσο κυρίως γιατί έχει συρρικνωθεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Προβληματισμός στους πρατηριούχους
Την ίδια ώρα, μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των πρατηριούχων και διακινητών πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της μείωσης των παραγγελιών κάθε χρόνο και των πωλήσεων των πετρελαιοειδών προϊόντων γενικότερα.
Γι’ αυτό και για πολλοστή φορά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλα τα πετρελαιοειδή στον μέσο όρο τουλάχιστον των κρατών της Ε.Ε., στο δε πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, δηλαδή φόρος 60 ευρώ στα 1.000 λίτρα, αντί των 280 ευρώ που είναι σήμερα, προτείνει
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρόταση της Π.Ο.Π.Ε.Κ. για την μείωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι επιτρεπτή στο πλαίσιο της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ και βάζει τέλος στο αναχρονιστικό και δυσερμήνευτο καθεστώς των επιδοτήσεων.