Συνελήφθη η «εισπράκτορας» της σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένες στα Γιάννενα!

on .

APATES XRHMATA 25 11 19

• Στα χέρια της Ασφάλειας Ιωαννίνων βρίσκεται από το Σάββατο το απόγευμα η… εισπράκτορας της συμμορίας που εξαπατούσε ηλικιωμένες είτε με το πρόσχημα της επείγουσας χειρουργικής επέμβασης συγγενικού προσώπου ή για πρόκληση τροχαίου ατυχήματος!
Πρόκειται για μια 60χρονη Βουλγάρα, που συνελήφθη την ώρα παρελάμβανε σακούλα με 500 ευρώ, τα οποία είχε αφήσει 71χρονη στην εξώπορτα σπιτιού και ύστερα από επικοινωνία που είχαν πραγματοποιήσει συνεργοί της με διάφορες απατηλές προφάσεις.
Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τη συμμορία που τις τελευταίες ημέρες -όπως έγραφε ο «Π.Λ.» στο αποκαλυπτικό του δημοσίευμα του Σαββάτου για τον τρόπο που είχαν προσεγγίσει ηλικιωμένη συμπολίτισσα- «περιόδευε» στην πόλη των Ιωαννίνων, επιχειρώντας να βρει νέα θύματα. Και όπως αποδεικνύεται μόνο από τις υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν και στην οποία εμπλέκεται η 60χρονη, είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν τουλάχιστον εννέα ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές της χώρας, με το συνολικό ποσό που εισέπραξαν να υπερβαίνει τις 146.500 ευρώ! Σύμφωνα με το Αστυνομικό Δελτίο, τα μέλη της συμμορίας αποπειράθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα να εξαπατήσουν τουλάχιστον άλλα 30 άτομα στις περιοχές Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας.

Γερή «μπάζα»!
Από τα εννέα θύματα που πλήρωσαν «ακριβά», τέσσερα διαμένουν στα Γιάννενα. Πρόκειται για μια 79χρονη από την οποία τον Σεπτέμβριο πήραν 15.000 ευρώ, μια 81χρονη από την οποία στις 22 Οκτωβρίου πήραν 20.000 ευρώ, μια 84χρονη την οποία ξεγέλασαν στις 3 Νοεμβρίου και της πήραν 7.000 ευρώ και μια 77χρονη που στις 8 Νοεμβρίου της πήραν 21.000!
Οι άλλες βεβαιωμένες απάτες έγιναν σε Λαμία (2), Λάρισα, Καλαμάτα (όπου έκαναν και την μεγαλύτερη «μπάζα», παίρνοντας από 81χρονη 52.000 ευρώ!) και στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας.
Ενδεικτικό της… άνεσης που είχαν αποκτήσει από τις «επιτυχημένες» απάτες, είναι και το γεγονός πως η συλληφθείσα διέμενε σε ξενοδοχείο στο οποίο οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν 1.675 ευρώ, 127 λεβ, χρυσαφικά, χειρόγραφες σημειώσεις και τέσσερα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνταν στις «επιχειρήσεις». Σε βάρος της 60χρονης έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ από την Αστυνομία οι έρευνες στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις: Να διαπιστωθούν αν υπάρχουν κι άλλα θύματα και να εντοπιστούν οι εγκέφαλοι της σπείρας.
Ο τρόπος που δρούσε η σπείρα ήταν ακριβώς ο ίδιος που περιγραφόταν στη μαρτυρία συμπολίτισσας, που δημοσιεύτηκε στον «Πρωινό Λόγο» του Σαββάτου: Τηλεφωνούσαν κατά κύριο λόγο σε γυναίκες ηλικιωμένες, με το πρόσχημα ότι παιδί τους εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο και απαιτούσαν χρήματα για να γίνει η επέμβαση. Για να γίνουν πιστευτοί γυναίκα της σπείρας προσποιούνταν την… τραυματισμένη και εκλιπαρούσε για βοήθεια.
Επίσης χρησιμοποιούσαν και το παλιότερο τέχνασμα του δήθεν τροχαίου με σοβαρό τραυματισμό ή και θανάσιμου ανήλικου με υπαιτιότητα συγγενικού τους προσώπου και ως… αστυνομικοί ζητούσαν χρήματα για να «καλύψουν» τις συνέπειες. Εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση των ηλικιωμένων κατά βάση γυναικών τις έπειθαν να δώσουν τα χρήματα που ζητούσαν και στις περιπτώσεις που τα θύματα έπεφταν στα «δίχτυα» τους έστελναν την 60χρονη για εισπράξεις.

* * *
Με αφορμή και τη σύλληψη της 60χρονης αλλοδαπής η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι επιχειρούν να τους πείσουν για καταβολή χρημάτων για επείγουσες ανάγκες συγγενικού - φιλικού προσώπου. Να ζητούν να μιλήσουν οι ίδιοι στα συγγενικά τους πρόσωπα και να μην παραδίνουν ποτέ χρήματα σε αγνώστους. Επίσης συνιστά στους οικείου των ηλικιωμένων να τους ενημερώνουν συχνά για τα τεχνάσματα στα οποία καταφεύγουν οι απατεώνες για να τους ξεγελάσουν και να τους αρπάξουν χρήματα.