«Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» και στο Δήμο Ιωαννιτών

on .

ANAKYKLOSH SYSKEPSH 26 11 19

• Ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, στο οποίο μετέχουν πέντε Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιωαννιτών, παρουσίασε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, παρουσία του Αντιδημάρχου Βαγγέλη Πήχα και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη.
Στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθούν γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά ανακύκλωσης ώστε το 2020 η πρωτοβουλία να επεκταθεί παντού. Οι υπόλοιποι τέσσερις Δήμοι είναι Άνδρου, Καλλιθέας, Ναυπλίου και Νέας Σμύρνης. Αναφερόμενος ο Υπουργός στο πιλοτικό πρόγραμμα σημείωσε πως η διαλογή των προϊόντων ανακύκλωσης θα γίνεται στην πηγή και για το λόγο αυτό θα εγκατασταθούν στους Δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα αρχικώς 45 «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης» τα οποία θα είναι σε on line σύνδεση για να παρακολουθείται η επιτυχία του προγράμματος.
Για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης θα χρησιμοποιηθεί το «οικονομικό εργαλείο» του ανταποδοτικού αντιτίμου που ανέρχεται σε 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες (πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες) που ανακυκλώνονται.
Στην τοποθέτησή του ο Τ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες, πράγμα που θα αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας για τους πολίτες…

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων
Σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα ανακύκλωσης Βαγγέλης Πήχας σημείωσε: «Θα πρέπει όλοι μαζί, ξεκινάμε από τα παιδιά, από τα σχολεία και αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές προς όλους για να βοηθήσουν. Θα πρέπει να πω επίσης, ότι εμείς στα Γιάννινα έχουμε ως αρωγό και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Η Μητρόπολις ήδη έχει πάρει δύο βραβεία Guinness για την ανακύκλωση, με την ανταποδοτική ανακύκλωση και πιστεύουμε να τα καταφέρουμε και εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης επισήμανε ότι «ο αγώνας για την ανακύκλωση είναι τεράστιος και χρειάζεται πολύ δουλειά και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, αν θέλουμε να αποκτήσουμε ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να πούμε ότι αλλάζουμε σελίδα».