Φόρος τιμής στο έργο και τη δράση του Γ. Καψάλη!

on .

KAPSALHS BRABEYSH 26 11 19

Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, διδάσκων στα Πανεπιστήμια Bochum Γερμανίας και Αργυροκάστρου, διευθυντής εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερευνητής, συγγραφέας, ποιητής.
Είναι οι βασικότερες από τις ιδιότητες που απέκτησε ο Γεώργιος Δ. Καψάλης στη διάρκεια της μέχρι τώρα διαδρομής του, οι οποίες τον καθιστούν μία από τις πλέον αξιόλογες ακαδημαϊκές και πνευματικές μορφές του τόπου μας.
Το πολυσχιδές αυτό έργο του, τόσο το επιστημονικό όσο και το λογοτεχνικό, παρουσιάστηκε προχθές βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σ’ αυτήν παραβρέθηκαν οι τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι από τη Βόρειο Ήπειρο, με την οποία ο κ. Καψάλης διατηρεί στενούς δεσμούς και πλήθος κόσμου.

Με θερμά λόγια…
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου Λάμπρος Κακίσης, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Κωνσταντίνος Κώτσης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας, από κοινού με τους δύο Προέδρους των διοργανωτών της εκδήλωσης Δημήτρη Φλώρο και Κλέανδρο Παπαδόπουλο, μίλησαν με θερμά λόγια για το έργο και την προσφορά του Γιώργου Καψάλη, αναδεικνύοντας πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν οι χαιρετισμοί που απέστειλαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και οι βουλευτές του Ν. Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα.
Παρέστησαν, εκτός των άλλων, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Δημήτρης Μπολομύτης, οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ιωαννίνων Ευτυχία Γεωργοπούλου.

Πολυεπίπεδο έργο
Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Κωνσταντίνου παρουσίασε το επιστημονικό έργο του Γιώργου Καψάλη, προκαλώντας αίσθηση στο ακροατήριο καθώς πρόκειται για ένα έργο πολυεπίπεδο, εκτεταμένο και άρτιο.
Παρουσιάστηκαν περισσότερα από δέκα αυτοτελή βιβλία που αναφέρονται και αναδεικνύουν θέματα των Γραμμάτων και του Πολιτισμού της Ηπείρου.
Πέντε λογοτεχνικά βιβλία παρουσίασε ο λόγιος και συγγραφέας Στέφανος Κωλέττας, αναφερόμενος σε μια άλλη πνευματική ενασχόληση του τιμώμενου που είναι το λογοτεχνικό του χάρισμα. Πρόκειται για βιβλία με έντονες εικόνες και παραστάσεις από την Ήπειρο και τη Βόρειο Ήπειρο, που συγκινούν με τις αλήθειες της ζωής, αλλά και που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά. Ακολούθησε απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Δημήτριο Φλώρο.

Ο τιμώμενος...
Η ομιλία του ίδιου του Γιώργου Καψάλη αποτέλεσε μια συγκινητική διαδρομή της ζωής του με σταθμούς που προσδιόρισαν την πορεία του, σε δύσκολες εποχές και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Συγκίνησαν το πυκνό ακροατήριο οι αριστοτεχνικές διηγήσεις και οι αναφορές του, καθώς ένιωθε σαν να ακούει δικά του βιώματα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μουσικό μέρος της που περιελάμβανε τραγούδια σε ποίηση του Γιώργου Καψάλη για τα Γιάννενα, την Ήπειρο και την Ελλάδα, σε μουσική Κώστα Λώλη και σε διεύθυνση χορωδίας από την Ειρήνη Νικολάου. Οι φωνές των φοιτητών του πρ. Πρύτανη αποτέλεσαν το καλύτερο μέσο για να αποδώσουν τα τραγούδια του δασκάλου τους.