Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ρίχνει… αυλαία στο Τμήμα της Ηγουμενίτσας!

on .

TEI HPEIROY HGOYMENITSA

Χωρίς πανεπιστημιακή δομή θα μείνει τελικά η Ηγουμενίτσα, καθώς το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας που είχε θεσμοθετήσει η υπό τον Κ. Γαβρόγλου προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έλαβε «πράσινο φως» από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!
Πρόκειται για ένα από τα τρία Τμήματα του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ηπείρου η λειτουργία των οποίων «πάγωσε» πρόσφατα με απόφαση της Υπουργού Νίκης Κεραμέως. Για τα άλλα δύο, δηλαδή τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών στα Γιάννενα και Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα η Σύγκλητος επιμένει ότι πρέπει να λειτουργήσουν. Για εκείνο όμως της Ηγουμενίτσας σημειώνει πως δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια.

Η απόφαση Συγκλήτου
Από την αρχή η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εμφανιζόταν διστακτική στο σχέδιο λειτουργίας πανεπιστημιακού Τμήματος και στην Ηγουμενίτσα. Η στάση της επιβεβαιώθηκε και κατά την προχθεσινή της συνεδρίαση όπου αποφάσισε να βάλει οριστικά στον… πάγο τη συγκεκριμένη δομή.
Όπως αναφέρεται σε απόφαση που αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, η Σύγκλητος συζήτησε διεξοδικά το θέμα της αναστολής λειτουργίας των νέων Τμημάτων που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας στις 7 Νοεμβρίου.
Αποφάσισε λοιπόν να επιμείνει στη λειτουργία των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τα Γιάννενα και του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα. Προς τούτο, θα υποβάλει Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ.
Όπως τονίζεται, τα Τμήματα αυτά θα ενεργοποιηθούν ακαδημαϊκά, όταν η Σύγκλητος θεωρήσει ότι συντρέχουν οι κατάλληλες εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές συνθήκες.
Όσον αφορά στην ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, το οποίο έχει ιδρυθεί με τον Νόμο 4559/2018 με έδρα την Ηγουμενίτσα, η Σύγκλητος εξέφρασε την άποψη πως αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του για τρεις λόγους. Πρώτον, επειδή το συγκεκριμένο Τμήμα δεν υπήρχε στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ούτε έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο. Δεύτερον επειδή είναι ήδη υποστελεχωμένο, μετά την υποβολή αιτήσεων μετακίνησης των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ και τρίτον επειδή πρόκειται για Τμήμα χωροθετημένο εκτός της έδρας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, που είναι στα Γιάννενα.
Η απόφαση της Συγκλήτου για το Τμήμα της Ηγουμενίτσας είναι ομόφωνη και λήφθηκε με βάση μόνο ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.
Ως εκ τούτου, δεν θα υποβληθεί Μελέτη Σκοπιμότητας προς το υπουργείο για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Για τους νυν φοιτητές
Όσον αφορά στους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο λειτουργεί σήμερα υπό τη σκέπη του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας με βάση πρόγραμμα σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης, η Σύγκλητος χαρακτηρίζει μέγιστη ευθύνη τη ρύθμιση των θεμάτων που τους αφορούν.
Προτείνει λοιπόν στο υπουργείο Παιδείας τη μετεγγραφή όλων των φοιτητών που έχουν ενταχθεί στο Τμήμα Μετάφρασης σε συναφή Τμήματα άλλων ΑΕΙ της χώρας ή, εναλλακτικά, τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του, με τη συγκρότηση προσωρινής Γενικής Συνέλευσης υπό την ευθύνη της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ