Μόνο οι περιφράξεις με ρεύμα κρατούν μακριά τις αρκούδες

on .

ARKOYDA FRAXTHS

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν κατά καιρούς καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του Νομού Ιωαννίνων οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου από τις αρκούδες που εισέρχονται στις εκτάσεις τους και στην προσπάθειά τους να βρουν φαγητό, προκαλούν μεγάλες ζημιές.
Τρόποι αντιμετώπισης της απειλής υπάρχουν πάντως, με κυριότερους τις περιφράξεις με ηλεκτρικό ρεύμα οι οποίες είναι αρκετές για να κρατούν μακριά τα πεινασμένα ζώα.
Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τους παραγωγούς, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου πρόκειται να παραχωρήσει το επόμενο διάστημα ορισμένες δωρεάν περιφράξεις.

Παραχωρεί περιφράξεις
Δεν είναι πάντα ειρηνική η συνύπαρξη του τοπικού παραγωγικού πληθυσμού στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου με τα είδη άγριας πανίδας, κυρίως δε τις αρκούδες, που μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά αν μπουν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κτηνοτροφικές ή μελισσοκομικές μονάδες.
Για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου θα προβεί στη δωρεάν παραχώρηση εννέα ηλεκτροφόρων περιφράξεων, σε παραγωγούς της περιοχής, τις οποίες προμηθεύτηκε κατά την υλοποίηση του Προγράμματος «Στήριξη Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών 2012» που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο.
Όπως αποφασίστηκε, θα διατεθούν πέντε περιφράξεις (τρεις με πάνελ και δύο με σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα) σε παραγωγούς του Νομού Ιωαννίνων που δραστηριοποιούνται εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και τέσσερις περιφράξεις (τρεις με πάνελ και μία με σύνδεση με ρεύμα) σε παραγωγούς του Νομού Γρεβενών.

Τα δικαιολογητικά
Οι τοπικοί παραγωγοί (φυσικά πρόσωπα) που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην δράση, θα πρέπει να καταθέσουν είτε στα Γραφεία του Φορέα Διαχείρισης, στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, είτε στο Κέντρο Πληροφόρησης στους Μαυραναίους του Δήμου Γρεβενών έως και την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου και ώρα 14:00 αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη, την οποία θα μπορούν να προμηθεύονται από τα ανωτέρω σημεία υποβολής αιτήσεων, καθώς και από την ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης (www.pindosnationalpark.gr), φωτοτυπία των δυο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου που να πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία και αντίγραφο της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης έτους 2019, από το Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό (Ένωση Αγροτών).
Οι κτηνοτρόφοι - αγρότες πρέπει επίσης να υποβάλλουν βεβαίωση από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου του οικείου Νομού για την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ενώ οι μελισσοκόμοι φωτοαντίγραφο θεωρημένου μελισσοκομικού βιβλιαρίου και βεβαίωση του οικείου Δήμου ή οποιοδήποτε έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται ότι η μελισσοκομική δραστηριότητα ασκείται εντός της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Θα ακολουθήσει δημόσια ανοιχτή κλήρωση η οποία θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 για τους ενδιαφερόμενους από το Νομό Ιωαννίνων στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης στους Ασπραγγέλους του Δήμου Ζαγορίου, ενώ για τους ενδιαφερομένους του Νομού Γρεβενών στο Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων στο Δήμο Γρεβενών.