Έλληνες στρατιώτες μαγειρεύουν για τους σεισμοπαθείς της Αλβανίας!

on .

ALBANIA SEISMOS 28 11 19

• Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 6,4 ρίχτερ που συγκλόνισε την κεντρική Αλβανία.
Χθες βράδυ ο αριθμός τους ανήλθε σε 47, ενώ ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπερνάει τους 900 εκ των οποίων οι 65 φέρουν σοβαρά τραύματα. Ο αριθμός και αυτών αυξάνεται καθώς από τους ισχυρούς μετασεισμούς προστίθενται στη λίστα και νέα άτομα. Κάτω από τα συντρίμμια κρύβονται και μεγάλα οικογενειακά δράματα, με κορυφαίο ίσως της οικογένειας Λιάλια, που θρηνεί οκτώ (!) άτομα.
Η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοστατεί σε ο, τι αφορά τη συμπαράστασή της στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό. Χθες το απόγευμα – μετά από επικοινωνία του Έντι Ράμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- εστάλησαν με C-130 στα Τίρανα τρία κινητά μαγειρεία του ελληνικού στρατού μαζί με το προσωπικό τους για να συμβάλλουν στη σίτιση των πληγέντων. Η κάθε μονάδα μπορεί να ετοιμάσει 300 μερίδες φαγητού ανά γεύμα.
Στην Αλβανία μεταφέρθηκαν επίσης σκηνές, είδη ιματισμού και άλλα είδη ανάγκης από τα Γιάννενα και άλλες στρατιωτικές μονάδες της χώρας. Στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων χθες το απόγευμα για το σκοπό αυτό προσγειώθηκε ένα C-130, το οποίο αφού φόρτωσε είδη, αναχώρησε για τα Τίρανα.
Στην Αλβανία και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Θουμάνα η δύναμη της ΕΜΑΚ συμμετέχει στις έρευνες για εντοπισμό θυμάτων κάτω από τα ερείπια τριώροφου σπιτιού που εικάζεται ότι έχει καταπλακωθεί μητέρα με τρία παιδιά.

Σε ετοιμότητα και η Περιφέρεια
Σε ετοιμότητα να συμβάλλει με όποιον τρόπο της ζητηθεί είναι και η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανέφερε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος είπε ακόμη ότι για παροχή βοήθειας υπάρχει η δεδηλωμένη πρόθεση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν χθες τα πρώτα στοιχεία σε σχέση με τις υλικές ζημιές. Τα στοιχεία αφορούν μόνον ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών, αποκαλύπτουν όμως τις τραγικές επιπτώσεις του σεισμού. Έως χθες είχαν καταγραφεί σοβαρές ζημιές ή κρίνονται ακατοίκητες περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια.
Η Κυβέρνηση Ράμα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την οργή των σεισμοπλήκτων, για το γεγονός ότι νομιμοποιήθηκαν ή επετράπει να κατοικηθούν σπίτια που δεν είχαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές. Ειδικά το Δυρράχιο, είναι μια πόλη στην οποία τα τελευταία 20 χρόνια σημειώθηκε οικοδομική έκρηξη. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές, ωστόσο παραδέχθηκε πως το έργο της ανοικοδόμησης υπερβαίνει τις δυνατότητες και τις αντοχές του Αλβανικού κράτους και ζήτησε τη συνδρομή ξένων χωρών και χορηγών.
Το δεύτερο πρόβλημα- μετά από αυτό της περίθαλψης τραυματιών και της ανάσυρσης των νεκρών- είναι η στέγαση των σεισμοπλήκτων. Οι υποδομές που μπορεί να δημιουργήσει το Αλβανικό κράτος, δεν μπορούν να καλύψουν το μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι, εξ ου και η μεταφορά σκηνών από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Συλλογή ειδών από ΣΥΡΙΖΑ
Είδη πρώτης ανάγκης για την αποστολή τους στους σεισμοπαθείς της Αλβανίας, ξεκίνησε να συγκεντρώνει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα συλλέγει φάρμακα και γάζες, ρουχισμό και κουβέρτες, μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες και νερό. Τα υλικά παραλαμβάνονται στην οδό Ν. Ζέρβα 2, 3ος όροφος, γραφείο 17 και θα παραδοθούν τη Δευτέρα στο Αλβανικό Προξενείο.