Με άστεγους από το σεισμό συνέφαγε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

on .

ANASTASIOS SEISMOS 1 12 19

• «Ζήσαμε τη σκιά του θανάτου να μας σκεπάζει. Τις φρικτές εικόνες του σεισμού τις έχουμε στη σκέψη μας. Όμως μέσα σ’ αυτή την οδύνη υπάρχει και έλαμψε μια σημαντική φωτεινή ακτίνα. Αυτή της αλληλεγγύης, που καθαρά δεσπόζει στη συμπεριφορά όλου του κόσμου όλες αυτές τις ημέρες».
Αυτή ήταν η κεντρική εστίαση κατά το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που ιερούργησε χθες, πλαισιούμενος από τον επίσκοπο Βίλιδος Άστιο και ιερείς, στο ναό του «Αποστόλου Παύλου και Αγίου Αστείου» στο Δυρράχιο, το οποίο είναι η κυρίως πληγείσα περιοχή. Μάλιστα στο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου Δυρραχίου συνέφαγε με τους 150 περίπου άστεγους, που φιλοξενούνται εκεί, και οι οποίοι διαπίστωσαν την απλότητά του, αλλά και την αποφασιστικότητά του να βοηθήσει τον Αλβανικό λαό με όλη του την καρδιά.

Από τους πρώτους…
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, από τις πρώτες κιόλας ώρες του φονικού σεισμού βρέθηκε στο πλευρό των σεισμοπαθών και τους συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο και μέσο, τόνισε ακόμη ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και από πολλές χώρες, Μουροβούνιο, Σερβία, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία κ. ά., εκφράστηκε μια αλληλεγγύη εκπληκτική. Και ήρθαν εδώ αποστολές όχι για να δώσουν ευχές και συλλυπητήρια, αλλά για να βοηθήσουν. Στέκομαι στους διασώστες, που με αυταπάρνηση έσωσαν 45, έστω ανθρώπους κάτω από τη γη». Και πρόσθεσε: «Είμαστε ευγνώμονες προς όλους τους αγνώστους φίλους. Προς όλους όσους εξέφρασαν την αγάπη τους. Έλαβα επιστολές από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Είμαστε μία Εκκλησία, ένα σώμα. Και όταν πονάει ένα μέλος, συμπάσχουν όλα τα μέλη. Αυτά τα σημάδια είναι σημάδια ελπίδας για το μέλλον».

Βοήθεια, χωρίς διακρίσεις…
Ακόμη υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία της Αλβανίας έθεσε στη διάθεση των ανθρώπων, χωρίς καμία διάκριση για κανέναν, τις μικρές της δυνάμεις. Η Ορθόδοξη νεολαία προσφέρει χρήματα, τρόφιμα, αλλά και μαγειρεύει και κάνει ό,τι μπορεί. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά, που φαίνονται. Είναι και αυτά, που δεν φαίνονται, όπως η ψυχολογική τόνωση. Είναι ανάγκη να περισσεύει η ελπίδα και να διαχυθεί γύρω μας. Με τη δύναμη του Πνεύματος του Αγίου. Μέσα σ’ αυτό το σκοτάδι, να δοθεί και πάλι η ευκαιρία της λάμψη. Με ψυχραιμία να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, που παρουσιάζονται, χωρίς πανικό. Σας παρακαλώ όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα, πιο νηφάλια, με πολλή ειρήνη, αφού ο Χριστός είναι ειρήνη. Δεν είμαστε μόνοι. Αποδείχθηκε αυτό το διάστημα. Αλλά κυρίως είναι μαζί μας ο Θεός. Η ελπίδα στηρίζεται στην πίστη. Να ενώσουμε, λοιπόν, ελπίδα και πίστη».

Δικαιοσύνη, συναδέλφωση, αλήθεια…
Επεσήμανε ακόμη ότι «μας χρειάζονται δικαιοσύνη, συναδέλφωση και αλήθεια. Σε τέτοια γεγονότα, που μας συνταράσσουν, ανασύρονται από τα βάθη της ψυχής ορισμένες υπέροχες δυνάμεις. Ας τις κρατούμε για πάντα και ας τις δυναμώνουμε. Έτσι μόνο θα προχωρήσουμε στην πρόοδο και στην προκοπή».

Σε σωστές βάσεις…
Τέλος σημείωσε ότι «οι ναοί στην περιοχή δεν έπαθαν τίποτε. Δεν θα μιλήσω μόνο για την προστασία του Θεού, αλλά και γι’ αυτούς που κατασκευάσανε αυτά τα κτίρια. Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε ό,τι κάνουμε να είναι δίκαιο, αληθινό και να είναι σύμφωνο με όλους τους κανόνες της αρχιτεκτονικής. Με περισσότερο ενθουσιασμό να ξαναχτίσουμε τα ερείπια, αλλά σε σωστές βάσεις. Δεν είναι καιρός για κριτική. Το θέμα είναι να μην κάνουμε τα ίδια λάθη με το παρελθόν. Και να μην αγνοούμε την αλήθεια την επιστημονική».

* * *
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος γνωρίζει καλά πως ο βίος είναι συνυφασμένος με δεινοπαθήματα. Πολλές φορές αυτά είναι τόσο βαριά, ώστε να φαίνονται ασήκωτα. Σ’ αυτές τις θύελλες της ζωής χάνεται το θάρρος. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος του καταποντισμού και του ναυαγίου.
Στις κρίσιμες ώρες έρχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας να δείξει ότι η θεία και παντοδύναμη ενίσχυση συγκρατεί και ανασύρει τους ανθρώπους από τα λυσσαλέα κύματα.
Η.Μ.