Μόλις το 10% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται στα Γιάννενα!

on .

ANTAPODOTIKH ANAKYKLOSH

• Σε πολύ χαμηλά επίπεδα (10%) κινείται το ποσοστό ανακύκλωσης στα Γιάννενα, όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά ανέρχεται στο επίσης μικρό 18%, γεγονός που δείχνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και σε επίπεδο υποδομών, αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ξεκινώντας φυσικά από τις μικρότερες ηλικίες.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» που εξήγγειλε πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Εσωτερικών και στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών. Το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν εννέα ολοκληρωμένα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης (σπιτάκια), τα οποία θα έχουν τέσσερα «ρεύματα» ανακύκλωσης (γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί). Τα σημεία που θα τοποθετηθούν θα επιλεγούν μετά από συνεργασία στελεχών της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» με τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών.
Η γενική κατεύθυνση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να βρίσκονται κοντά σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως είναι οι σχολικές μονάδες, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα εμπορικά κέντρα.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανακύκλωση να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, με οφέλη τόσο οικονομικά, όσο και περιβαλλοντικά.
Η εξέλιξη και η ανάπτυξη του προγράμματος θα παρακολουθείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών Βαγγέλης Πήχας, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η αύξηση της ανακύκλωσης αποτελεί πρόκληση για τον Δήμο και τους πολίτες. «Από την πλευρά μας θα αναπτύξουμε όλες τις συνεργασίες που απαιτούνται ώστε να μας επιτραπεί να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης. Εκτιμούμε ότι την προσπάθεια αυτή θα την αγκαλιάσουν και θα την στηρίξουν όλοι. Με την αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης θα μειωθεί ο όγκος απορριμμάτων και κατ’ επέκταση το κόστος διαχείρισής τους για τον Δήμο που μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε μείωση των ανταποδοτικών τελών» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.