Και υδατοδρόμιο θα γίνει στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

on .

YDATODROMIO

• Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται πως προχωρά η ανάπτυξη των υδατοδρομίων στην Ελλάδα, που αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στον τουρισμό. Τα καλά νέα για την Ήπειρο έφτασαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορούν το υδατοδρόμιο στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, καθώς με απόφαση του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής τροποποιείται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου «Νέος λιμένας Ηγουμενίτσας- Β’ φάση και λειτουργία του λιμένα».
Το έργο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αφορά στην υλοποίηση και λειτουργία υδατοδρομίου εντός του λιμένα Ηγουμενίτσας. Η προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση των υδροπλάνων θα γίνεται ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες σε έναν από τους τρεις υδατοδιαδρόμους, οι οποίοι έχουν διαστάσεις 350m x 20m και αφορούν σε ελεύθερο θαλάσσιο χώρο, εντός του οποίου δεν απαιτείται ούτε προβλέπεται κανένα είδος έργου, κατασκευής ή οριοθέτησης.
Η προσέγγιση και ο ελλιμενισμός των υδροπλάνων θα γίνεται σε πλωτό προβλήτα, ο οποίος θα ποντιστεί παράλληλα με το νότιο μέτωπο του υφιστάμενου προβλήτα του παλαιού λιμένα Ηγουμενίτσας.
Οι χερσαίες ανάγκες του υδατοδρομίου θα στεγαστούν στο υφιστάμενο κτίριο Τερματικού Σταθμού Επιβατών Τ2, του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ), που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.
* * *
Η είδηση που αφορά την Ηγουμενίτσα αναπτερώνει τις ελπίδες και για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίου στη Λίμνη Παμβώτιδα, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το Δήμο Ιωαννιτών και όλους τους τοπικούς φορείς του τουρισμού να προχωρήσει το θέμα και στην περιοχή μας.
Μάλιστα η εταιρία «Hellenic Seaplanes», έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της, ενώ πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρός της Ν. Χαραλάμπους βρέθηκε στα Γιάννενα και είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο και τοπικούς φορείς, κάνοντας γνωστό πως εξετάζεται η ίδρυση και λειτουργία κεντρικού κι όχι περιφερειακού υδατοδρομίου, κάτι που θα επιτρέπει την διασύνδεση της πόλης και με το εξωτερικό, με χώρες όπως η Αλβανία, η Ιταλία και η Κροατία.