Ο Γιώργος Παπαλαμπρίδης «επέστρεψε» στην πατρίδα

on .

PAPALAMPRIDHS METAFORA LEIPSANWN

• Με αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επέστεψαν χθες το μεσημέρι στην πατρίδα τα λείψανα έξι Ελλήνων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και αυτά του άξιου τέκνου της Ηπείρου Γιώργου Παπαλαμπρίδη.
Κατά την διάρκεια της σχετικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Τατοΐου αποδόθηκαν όλες οι προβλεπόμενες στρατιωτικές τιμές. Παρέστησαν οι συγγενείς των ηρωικών νεκρών, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, οι Αρχηγοί όλων των όπλων, αντιπροσωπεία της κυπριακής πρεσβείας και, εκπροσωπώντας τους φίλους, συμμαθητές και συμπατριώτες του Γιώργου Παπαλαμπρίδη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Αθανάσιος Δάλλας.
Σημειώνεται εδώ ότι η εξόδιος ακολουθία του Γιώργου Παπαλαμπρίδη θα γίνει αύριο, Σάββατο, ώρα 12.30 μ.μ., στο Νεκροταφείο Παπάγου.
Απόφοιτος της Ζ.Π.Α.
Ο Γεώργιος Παπαλαμπρίδης υπήρξε απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής (1964) και αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων το 1968. Πήγε στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 1973 και τοποθετήθηκε στην Εθνική Φρουρά. Ανέλαβε τη διοίκηση Λόχου στο Τάγμα Προκαλύψεως στο Μπογάζι, που βρίσκεται κοντά στην κατεχόμενη, από το 1974, Αμμόχωστο.
Στις 19 Ιουλίου 1974, με δική του θέληση, πήγε στο 399 Τάγμα Πεζικού και ανέλαβε την διοίκηση του Β’ Λόχου. Του ανατέθηκε η άμυνα των υψωμάτων στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδακτύλου για να αποτρέψει την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων προς νότο. Ο Λόχος του Παπαλαμπρίδη κράτησε τα υψώματα για τρεις ημέρες. Ο άξιος Γιαννιώτης έπεσε ηρωϊκά, ενώ ίσχυε ανακωχή. Το ΥΠΕΘΑ του απένειμε, ως ένδειξη τιμής, τον βαθμό του λοχαγού και το 2008, με Προεδρικό Διάταγμα, τον προήγαγε στον βαθμό του Αντιστρατήγου.
Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής τίμησαν τον Γιώργο Παπαλαμπρίδη δίνοντας το όνομά του σε πλατεία των Ιωαννίνων (οδός Κυβέλης).