Βάρος στην προστασία και το μέλλον της Παμβώτιδας

on .

BLETSAS DIKTYO LIMNES 10 12 19

• Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί τη νέα προγραμματική περίοδο 2019 – 23 σε δράσεις προστασίας λιμνών της χώρας μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται φυσικά και η Παμβώτιδα.
Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, το οποίο, μεταξύ άλλων, στοχεύει και στην ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας με Ευρωπαϊκούς Δήμους που έχουν λίμνες, τις οποίες κατάφεραν να προστατέψουν και να αναδείξουν με αποτελεσματικό τρόπο.
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εξελέγη και ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βασίλης Βλέτσας, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα προβλήματα αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Παμβώτιδας.

Σημαντικό «εργαλείο»
Κάθε προσπάθεια που γίνεται από τον Δήμο Ιωαννιτών προς την κατεύθυνση προστασίας της Παμβώτιδα είναι σημαντική, γιατί τα προβλήματα της λίμνης είναι, ως γνωστόν, πολλά και κρίσιμα. Απαιτείται λοιπόν σχέδιο και δράση και αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας αφήνει η εκλογή του Βασίλη Βλέτσα στο νέο Δ.Σ. του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.
Ο κ. Βλέτσας θα εκπροσωπήσει το Δήμο Ιωαννιτών σε ένα σημαντικό «εργαλείο» για την ανάπτυξη των πόλεων με λίμνες. Η εκλογή του έγινε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου, που πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι Φωκίδος, παρουσία αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων Δήμων από Ελλάδα και Κύπρο και μελών του Δικτύου. Στο περιθώριο των εργασιών, συζητήθηκαν και προτάθηκαν δράσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο 2019 - 2023.

Φιλόδοξοι στόχοι...
Φιλόδοξοι είναι οι στόχοι του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες. Ασχολούνται καταρχήν με την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των δημοτών και των επιχειρήσεων σε δράσεις που αφορούν την προστασία των λιμνών, με την υπαγωγή επενδύσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα, τη συνεργασία - αλληλοϋποστήριξη και την ανταλλαγή εμπειριών διαχείρισης και τεχνογνωσίας με άλλους Δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, κατά την τελευταία πενταετία υλοποιήθηκαν 70 και πλέον δράσεις, με όλα τα μέλη να αναγνωρίζουν το σημαντικό έργο που επιτελέσθηκε σε εγχώριο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Βασίλης Βλέτσας
Όπως τόνισε ο Βασίλης Βλέτσας σε δηλώσεις του, «η εκλογή μου στο Δ.Σ. του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ανάδειξης των προβλημάτων, αλλά και των αναπτυξιακών προοπτικών της λίμνης Παμβώτιδας. Επιδίωξη του Δ.Σ. είναι η διαμόρφωση κοινής δράσης σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους, την αειφόρο ανάπτυξη και ειδικότερα τη δημιουργία ενός πλαισίου υγιούς ανάπτυξης παραλίμνιων περιοχών και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθώ».
Ο κ. Βλέτσας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ΕΣΠΑ, το «βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της χώρας» όπως το χαρακτήρισε, υπενθυμίζοντας παράλληλα την ύπαρξη σημαντικών δράσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το «Πράσινο Ταμείο» και εκφράζοντας την υποστήριξή του στη συγκεκριμένη προσπάθεια.