Δέσμη μέτρων για τη στήριξη και ανάπτυξη της μελισσοκομίας

on .

MELISSOKOMOI

• Σ’ έναν ιδιαίτερα ισχυρό κλάδο της αγροτικής οικονομίας και με μεγάλα ακόμη περιθώρια ανάπτυξης, έχει εξελιχθεί η ελληνική μελισσοκομία, η οποία μάλιστα χρόνο με τον χρόνο προσελκύει μικρότερης ηλικίας παραγωγούς.
Αυτό το βλέπουμε κι εδώ στην Ήπειρο, όπου υπάρχουν πολλοί νέοι, οι οποίοι αψηφώντας τις δυσκολίες, ποντάρουν στην πλούσια και μοναδική χλωρίδα της Ηπείρου και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μέλι και διάφορα άλλα μελισσοκομικά προϊόντα.
Ωστόσο πολλές φορές έχει τονιστεί η ανάγκη να προστατευθεί και να στηριχθεί το ελληνικό μέλι και οι παραγωγοί του. Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν η αρμόδια Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φ. Αραμπατζή προανήγγειλε δέσμη οικονομικών και θεσμικών μέτρων για τη στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξης της μελισσοκομίας.

Έμφαση στην ποιότητα
Το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη «χαρτογράφηση» της ποιότητας του παραγόμενου μελιού από όλες τις περιοχές της Ελλάδας με έμφαση κυρίως στα χαρακτηριστικά, που έχει αποδειχθεί ότι χρησιμεύουν στη διάκριση της γεωγραφικής προέλευσης, αναδεικνύοντας την αξία της μελισσοκομίας στην αγροτική οικονομία, που, όπως ανέφερε η Υπουργός: «αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος για περισσότερους από 24.000 μελισσοκόμους -σημαντικό τμήμα των οποίων είναι νέοι- οι οποίοι μελισσοκόμοι διαχειρίζονται πάνω από 1.200.000 κυψέλες και παράγουν πάνω από 22.000 τόνους μέλι ετησίως.
»Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση στην Ε.Ε., με τις εξαγωγές μας να παρουσιάζουν ανοδική πορεία και να υπερβαίνουν, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, τους 3.175,5 τόνους ή τα 13,6 εκατ. ευρώ, με τον ρόλο της μέλισσας να είναι αναντικατάστατος στον κύκλο της ζωής».

Δέσμη μέτρων
Στην τελετή εγκαινίων της 11ης Γιορτής Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η κ. Αραμπατζή επισήμανε ότι το Υπουργείο «δεν αντιμετωπίζει πλέον τη μελισσοκομία ως τον φτωχό συγγενή της αγροτικής οικονομίας» αλλά, αντίθετα, της προσδίδει την θέση και την αξία που δικαιούται.
2 Προς την κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο, σε οικονομικό επίπεδο:
- Πέτυχε αύξηση κατά 56,52% στο πρόγραμμα στήριξης της μελισσοκομίας στα Μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται σε 12 ευρώ ανά παραγωγική κυψέλη με το συνολικό ύψος της ενίσχυσης να ανέρχεται σε 1,8 εκατομμύρια ευρώ.
- Στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική πρόκειται να ζητήσει την αύξηση της χρηματοδότησης για τη μελισσοκομία.
- Στον τομέα της αγοράς:
- Πρόκειται να είναι εξαιρετικά αυστηρό με τις ελληνοποιήσεις και τα φαινόμενα νοθείας και αθέμιτου ανταγωνισμού.
- Εξετάζει θετικά την πρόταση για θέσπιση του Ελληνικού Σήματος, ως ασπίδα προστασίας στο Ελληνικό μέλι.
- Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτίθεται να συνεργαστεί με άλλα κράτη – μέλη για την τροποποίηση της οδηγίας για το μέλι 2001/110 στην κατεύθυνση να αντικατασταθεί στις ετικέτες ο χαρακτηρισμός «μείγμα μελιών ΕΕ και εκτός ΕΕ» με την ένδειξη της χώρας ή των χωρών από τις οποίες προέρχεται το μέλι που χρησιμοποιήθηκε στο τελικό προϊόν, με συγκεκριμένα ποσοστά ανά χώρα.
- Σε θεσμικό επίπεδο:
- Προσανατολίζεται στη νομοθετική κατοχύρωση του ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου, η εφαρμογή του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί προκειμένου να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες της Πολιτείας στην κατεύθυνση στήριξης των μελισσοκόμων και επίλυσης των διαρθρωτικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία.
- Έχει εκπονήσει το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα 2020-2022, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δράσεις για:
• παροχή τεχνικής βοήθειας στους μελισσοκόμους και τις οργανώσεις τους μέσω των Κέντρων Μελισσοκομίας,
• προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, προώθηση προγραμμάτων καινοτομίας
• προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών μελισσών με έμφαση στη στοχευμένη επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση του μικρού σκαθαριού της κυψέλης
• πρόγραμμα επιδότησης των παλιών και φθαρμένων κυψελών με νέες
• πρόγραμμα στήριξης της νομαδικής μελισσοκομίας με κάλυψη μέρους των δαπανών μετακίνησης των μελισσοσμηνών.