Στα λευκά… ντύθηκαν τα ορεινά της Ηπείρου!

on .

XIONI SKEPES LIGO

• Με καθυστέρηση ήρθε φέτος το πρώτο χιόνι στην Ήπειρο, «ντύνοντας στα λευκά» χθες τις κορυφές των βουνών, μεταξύ των οποίων και του Μιτσικελίου! Σηματοδότησε έτσι και την ουσιαστική έναρξη του χειμώνα, με τον υδράργυρο να ακολουθεί πλέον καθοδική πορεία.
Στα ορεινά οι χιονοπτώσεις ήταν πιο ενισχυμένες χωρίς πάντως να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, η Πολιτική Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου συνιστά στους οδηγούς να έχουν μαζί τους από εδώ και στο εξής αντιολισθητικές αλυσίδες για κάθε ενδεχόμενο!

Έως 30 πόντους χιόνι!
Κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρωινές ώρες χθες σημειώθηκε η πρώτη εκτεταμένη χιονόπτωση στα ορεινά της Ηπείρου. Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού που κυμαίνεται κατά περιοχή από 5 έως και 30 εκατοστά του μέτρου καταγράφηκε στις περιοχές Διστράτου, Φούρκας, Πυρσόγιαννης, Βρυσοχωρίου, Ηλιοχωρίου, Βωβούσας, Μετσόβου, Ανηλίου κ.α..
Για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο εργάστηκαν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται ήδη από χθες χωρίς προβλήματα. Επισημαίνεται όμως σε όσους κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν προς τα ορεινά της Ηπείρου, πως πρέπει απαραίτητα να φέρουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Eδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού, ειδικά όσοι δραστηριοποιούνται στα ορεινά, όπως αυτοί του Μετσόβου που διαθέτει και χιονοδρομικά κέντρα, περιμένουν με ανυπομονησία το χιόνι, καθώς μαζί μ’ αυτό θα έρθουν στην περιοχή μας και λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Αποκόπηκε το Νησί
Όσον αφορά στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, κύριο χαρακτηριστικό του καιρού χθες ήταν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι δεν προκάλεσαν προβλήματα πέρα από το γεγονός ότι διακόπηκαν τα δρομολόγια που εκτελούν τα καραβάκια από και προς το Νησί, καθώς δεν μπορούσαν να δέσουν στην Παραλίμνιο.
Ο «αποκλεισμός» του Νησιού αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο τον χειμώνα, κυρίως όταν πνέουν άνεμοι μεγάλης έντασης προκαλώντας κυματισμό στην Παμβώτιδα.

Σήμερα και αύριο
Θα κοπάσουν σήμερα οι άνεμοι στο Λεκανοπέδιο σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων και δεν θα ξεπεράσουν σε ένταση τα δύο Μποφόρ.
Κατά τα άλλα, το πρωί θα έχει ηλιοφάνεια, με αρκετό κρύο. Η θερμοκρασία στο λεκανοπέδιο θα κινείται λίγο πάνω απ’ το μηδέν, με την ανώτερη τιμή το μεσημέρι να φτάνει στους 12 βαθμούς. Αργότερα προβλέπονται νεφώσεις που ίσως προς το βράδυ δώσουν ασθενείς βροχές στην πόλη και τη γύρω περιοχή και χιόνια στα ορεινά.
Στα ορεινά σήμερα και αύριο το κρύο θα είναι τσουχτερό και το θερμόμετρο θα κινείται μεταξύ -2 και 3 βαθμών Κελσίου.