Να πάρουν θέση οι Αρχιτέκτονες για την ανάπλαση ή όχι της πλατείας

on .

PLATEIA NEOS SXEDIASMOS

• Να λάβουν σαφή θέση στα όσα η Δημοτική Αρχή Μ. Ελισάφ ανακοίνωσε περί μη αξιοποίησης των αποτελεσμάτων διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, έστειλε προς το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, την Αρχιτεκτονική Σχολή Ιωαννίνων και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», πρ. δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.
Σε αυτή, μεταξύ άλλων, τους ενημερώνει για τις ενέργειες της δικής του Δημοτικής Αρχής και το ιστορικό της υπόθεσης, ενώ τονίζει και τη σημασία της υλοποίησης πολιτικών αποφάσεων που αφορούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις βασισμένες στην επιστημονική γνώση.
Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπέγκας αναφέρει: «Η Δημοτική μας Αρχή προχώρησε σε μια συνειδητή απόφαση, με πολιτικά και επιστημονικά κριτήρια, να προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με στόχο την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας των Ιωαννίνων…
»Εμείς ως Δημοτική Αρχή αναγνωρίσαμε ότι αυτή ήταν η βέλτιστη μέθοδος για την εκπόνηση μιας μελέτης που αφορά μια τόσο σημαντική – εμβληματική παρέμβαση, την ολοκληρώσαμε με επιτυχία, καθώς οι νικητές του διαγωνισμού έχουν ήδη παραδώσει την μελέτη εφαρμογής στο Δήμο και το έργο είναι ώριμο προς υλοποίηση.
»Την ίδια στιγμή, η Δημοτική μας Αρχή στο πλαίσιο του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών είχε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου.
»Η σημερινή Δημοτική Αρχή όμως έχει δημοσιοποιήσει την άποψή της ότι το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δεν ικανοποιεί μερίδα πολιτών του Δήμου και δεν προτίθεται να αξιοποιήσει τα αποτελέσματά του. Μια κρίση αυθαίρετη και χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο.
»Με βάση τις εξελίξεις αυτές σας καλούμε ως υπεύθυνοι φορείς να τοποθετείτε επί του θέματος», τονίζει ο κ. Μπέγκας.