Στο… πυρ το εξώτερο πλαστικά από το κοιμητήριο Περιβλέπτου

on .

PERIBLEPTOS NEKROTAF

• Κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ειδικά δε για τα μικρά παιδιά αποτελούν οι τοξικοί καπνοί που παράγονται από την καύση πλαστικών απορριμμάτων του κοιμητηρίου της Περιβλέπτου, καταγγέλλουν με επιστολή τους προς τον «Π.Λ.» κάτοικοι της περιοχής. 
Όπως αναφέρουν, πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για τη διαχείριση στεφανιών, πλαστικών λουλουδιών και λοιπών αντικειμένων τα οποία δεν έχουν πλέον κάποια χρήση στο κοιμητήριο, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ανακυκλώσιμα υλικά.
Καλό θα ήταν λοιπόν η αρμόδια για τον ναό και το κοιμητήριο εκκλησιαστική επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη τις διαμαρτυρίες των περίοικων γιατί το θέμα είναι σοβαρό. Εξάλλου, το κοιμητήριο της Περιβλέπτου βρίσκεται δίπλα σε κατοικημένη περιοχή, κάτι που κανείς δε μπορεί να αγνοεί!

Η επιστολή
Για το ζήτημα της καύσης πλαστικών απορριμμάτων του κοιμητηρίου της Περιβλέπτου και τους κινδύνους που εγκυμονεί η πρακτική αυτή για τη δημόσια υγεία κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν σε επιστολή τους στον «Π.Λ.» τα εξής χαρακτηριστικά:
«Διαμένουμε λίγο πιο κάτω από τον ιερό ναό Περιβλέπτου και βλέπουμε φωτιές όλες τις εποχές του χρόνου από τη συχνή καύση πλαστικών στον εξωτερικό χώρο του. Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες ήρθε και η Πυροσβεστική γιατί η φωτιά ξέφυγε σε διπλανή έκταση με ξερά χόρτα. Αυτή τη στιγμή που σας γράφουμε (Τρίτη 17/12, 9 μ.μ.) είναι αναμμένη, για πολλοστή φορά, μεγάλη φωτιά για να καούν τα πλαστικά απορρίμματα του κοιμητηρίου, κυρίως από στεφάνια κ.ά.. Έχουμε μικρά παιδιά και δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε να γεμίζει η ατμόσφαιρα τοξικούς καπνούς, ειδικά σε ώρες που ο αέρας δεν μπορεί να ανανεωθεί, λόγω ομίχλης. Να επισημάνουμε εδώ ότι το συγκεκριμένο πλαστικό (αφρώδες πολυστυρένιο) είναι (α) ακατάλληλο για καταστροφή με καύση σε ανοιχτή φλόγα, γιατί παράγει καρκινογόνο καπνό, και (β) είναι ανακυκλώσιμο! Είναι λοιπόν τουλάχιστον οξύμωρο από τη μία να μαζεύονται τεράστιες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών για ρεκόρ Guinness και από την άλλη ανακυκλώσιμα υλικά να καταστρέφονται συστηματικά με τρόπο επιβαρυντικό για το περιβάλλον.
Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τα γραφεία του Ι. Ναού, αλλά δεν ήταν δυνατόν. Τέτοια ώρα δεν βρίσκεται κάποιος από τους ιερείς εκεί, οπότε είναι πιθανό ότι κάποιος άλλος έχει την πρωτοβουλία. Απευθυνόμαστε στην εφημερίδα σας, γιατί τη θεωρούμε τη σοβαρότερη που κυκλοφορεί στην περιοχή, και έχει δείξει ευαισθησία σε ανάλογα θέματα».