Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων

on .

NAKA MARIA 19 12 19

• Την άμεση κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, ζητά ο δικηγορικός κόσμος, κάνοντας λόγο για αιφνιδιαστική ρύθμιση που βάζει εμπόδιο στους πολίτες που επιθυμούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ειδικά σ’ εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Μάλιστα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών χθες προχώρησε σε αποχή και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τον τοπικό Σύλλογο να επιλέγει για αρχή την ενημέρωση πολιτών. 
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα, εκφράζοντας την άποψη του νομικού κόσμου ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη φοροεισπρακτικό μέσο, αλλά υποκρύπτει κάτι άλλο.
«Η αποχή εάν την αποφασίσουμε θα πρέπει να την κάνουμε στοχευμένη. Να αφορά μόνο τις αναγνωριστικές. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα στον κόσμο από αυτά που ήδη έχει», ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «η ιστορία του δικαστικού ενσήμου έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον κόσμο, γιατί πρόκειται για μια διάταξη, για την οποία έχουμε παλέψει πάρα πολλές φορές. Αυτή η αιφνίδια επιβολή, μας δημιουργεί την αίσθηση ότι γίνεται για κάποιον άλλο λόγο...».

Αποδυναμώνονται τα Εφετεία 
Κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου η κ. Νάκα αναφέρθηκε και στις ελλείψεις δικαστικών λειτουργών, δίνοντας έμφαση στα Εφετεία, αφού συχνά παρατηρείται μεγάλες ποινικές υποθέσεις να διακόπτονται συνέχεια και να συνεχίζονται για πολλές συνεδριάσεις. Αυτό, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλοί λίγοι εφέτες σε σχέση με τις ανάγκες που έχει το Δικαστήριο. «Στα Γιάννενα το πρόβλημα είναι έντονο καθώς δυο Εφέτες θα γίνουν πρόεδροι, οπότε αυτομάτως θα στερηθούμε δυο εφέτες από την έδρα», ανέφερε. 

Για την διαμεσολάβηση 
Σοβαρές ενστάσεις εκφράζει ο δικηγορικός κόσμος και για την διαδικασία της διαμεσολάβησης, αντιδρώντας στην υποχρεωτικότητα της ρύθμισης.
Για τις οικογενειακές υποθέσεις η διαμεσολάβηση καθίσταται υποχρεωτική από τις 15 Ιανουαρίου 2020, ενώ θα επεκταθεί σταδιακά και για τις υπόλοιπες διαφορές. Πρόκειται για μέτρο που επίσης θα επιβαρύνει τον πολίτη καθώς σύμφωνα με την κ. Νάκα η αρχική συνεδρία της διαμεσολάβησης θα κοστίζει 50 ευρώ, ενώ για κάθε ώρα διαμεσολάβησης 80 ευρώ, εκτός από την αμοιβή των νομικών παραστατών. 
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΔΣΙ η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων προσπαθεί να επιλύσει συναινετικά τις διαφορές. «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στο ακροατήριο, εάν πρώτα δεν έχουμε συναντηθεί με τον αντίδικο μια ή δυο φορές, μπορεί και περισσότερες. Εδικά στις οικογενειακές διαφορές είναι δεδομένο», σημείωσε. Παράλληλα η κ. Νάκα αναφέρθηκε και στην πιστοποίηση των διαμεσολαβητών που με την συγκεκριμένη ρύθμιση αυτή θα μπορεί να γίνεται και από εταιρίες ιδιωτικού δικαίου, εκφράζοντας τον προβληματισμό της, όπως και για το γεγονός ότι διαμεσολαβητής μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης.