Ισόπεδοι κόμβοι κι «έξυπνοι» σηματοδότες στα Γιάννενα!

on .

FANARIA DROMOS

• Με την κατασκευή πέντε ισόπεδων κόμβων σε καίρια σημεία της πόλης και τη λειτουργία «έξυπνων» φαναριών θα επιχειρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών να βελτιώσει την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της πόλης όπου το κυκλοφοριακό κομφούζιο έχει γίνει καθημερινή… συνήθεια.
Τα συγκεκριμένα έργα θα υποβληθούν προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, ενώ μέσω «Φιλόδημου» θα κατασκευαστούν δύο νέα γήπεδα ποδοσφαίρου και θα γίνουν υποδομές ΑμεΑ σε σχολεία. 

Ισόπεδοι κόμβοι
Τα έργα, όπως τόνισε στις εισηγήσεις του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος,  έχουν πλήρως ώριμες μελέτες και θα υποβληθούν προς ένταξη στην πρόσκληση 81 της Περιφέρειας Ηπείρου. Η πρόταση για την κατασκευή ισόπεδων κυκλικών κόμβων είναι προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ. 
Οι κόμβοι προβλέπονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, κάτι που αποτελούσε και προϋπόθεση για την υποβολή της πρότασης. Tα έργα θα γίνουν στα εξής σημεία: Λεωφόρο Δωδώνης - Ναπ. Ζέρβα – Πυρσινέλα - Κωνστ. Ελευθερίου -Εισαγγελέα Σπύρου. Λεωφόρο Γράμμου, Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως & οδό Καλπακίου. Λεωφόρο Γ. Παπανδρέου – Κουντουριώτου – Πατρ. Ν. Ευαγγελίδη. Λεωφόρο Γράμμου με την οδό Ι. Δραγούμη. Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου, της συνδετήριας Περιφερειακής οδού και της οδού Ιωαννίνων.

Φωτεινοί σηματοδότες
Το δεύτερο έργο με προϋπολογισμό 780.000 ευρώ περιλαμβάνει παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών που λειτουργούν με αρμοδιότητα του Δήμου. 
Προβλέπεται η εγκατάσταση Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Ελέγχου Φωτεινής Σηματοδότησης για την online επιτήρηση της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών και της εξέλιξης του προγράμματος σηματοδότησης, τη διάγνωση των βλαβών, τη συλλογή δεδομένων λειτουργίας και μετρήσεων κυκλοφορίας κ.λ.π.
Επίσης πρόκειται να γίνει ανάπτυξη Κυκλοφοριακού Μοντέλου και εκπόνηση ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισης της κυκλοφορίας, για τις οποίες θα διαμορφωθεί βαθμονομημένο κυκλοφοριακό μοντέλο προσομοίωσης της κυκλοφορίας σε μικροσκοπικό επίπεδο, με τη βοήθεια λογισμικού προσομοίωσης, με πλήρη αποτύπωση της ζήτησης για μετακινήσεις, της προσφοράς, καθώς και του ελέγχου της κυκλοφορίας και της ενημέρωσης των μετακινούμενων. 
Στο πλαίσιο του ίδιου έργου θα γίνει εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Στρατηγικών και Παρακολούθησης της Κυκλοφορίας με στόχο την αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας, τη βελτίωση των χρόνων διαδρομών σε επιλεγμένες διαδρομές και την ενημέρωση των μετακινούμενων.

…Και ανανέωση στόλου!
Η τρίτη πρόταση με προϋπολογισμό 370.000 ευρώ αφορά στην ανανέωση του στόλου του Δήμου και περιλαμβάνει την προμήθεια τεσσάρων απορριμματοφόρων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που θα αντικαταστήσουν παλιά οχήματα. 
Επίσης, ο Δήμος θα προμηθευτεί τέσσερα ηλεκτροκίνητα οχήματα ανατρεπόμενου κάδου που θα αξιοποιηθούν στην συλλογή μικροαπορριμμάτων και στη συλλογή πόρτα - πόρτα από στενά σημεία και πεζοδρόμους, ένα ηλεκτροκίνητο όχημα για την συλλογή ογκωδών απορριμμάτων, ένα ημιφορτηγό που θα φέρει πυροσβεστική αντλία και τέλος ένα φορτηγό δέκα τόνων που θα αξιοποιηθεί στη συλλογή ογκωδών απορριμμάτων, αποβλήτων πρασίνου και αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού από κοινόχρηστους χώρους.

Αθλητικά έργα - σχολεία
Στο μεταξύ, μετά από το «πράσινο φως» που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, πρόταση για κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων προϋπολογισμού 744.000 ευρώ καταθέτει στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» ο Δήμος Ιωαννιτών. Παράλληλα καταθέτει πρόταση στο ίδιο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 251.000 προκειμένου να κατασκευαστούν ράμπες και χώροι υγιεινής για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σε σχολικές μονάδες. 
Πιο αναλυτικά οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση αφορούν στα Καρδαμίτσια και σε χαρακτηρισμένο χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων όπου θα κατασκευαστεί γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα διαστάσεων εθνικής κατηγορίας ενδεικτικού προϋπολογισμού 260.000 ευρώ και στα Σεισμόπληκτα σε εγκαταλελειμμένο χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων όπου θα κατασκευαστεί άλλο ένα γήπεδο με χλοοτάπητα διαστάσεων ερασιτεχνικής εθνικής κατηγορίας ενδεικτικού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ και κτίριο αποδυτηρίων με προϋπολογισμό 190.000. 
Τέλος, προβλέπεται η αντικατάσταση 30 μπασκετών στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης με προϋπολογισμό 54.000 ευρώ, ενώ θα καλυφθεί κι ένα μεγάλο κενό που καταγράφεται μέχρι τώρα στην εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς θα τοποθετούν ράμπες σε 65 σχολικές μονάδες και θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι υγιεινής σε 68 σχολεία.