Σημαντικές δράσεις για τη Λίμνη θα υλοποιήσει ο Φορέας Διαχείρισης

on .

LIMNH PAMBOTIDA NTRAMPATOBA

 Με το ποσό των 942.138,62€ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης» του ΕΣΠΑ 2014-2020 ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για την υλοποίηση δράσεων  με στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (ΦΔΛΠΙ). 
Συγκεκριμένα οι δράσεις στοχεύουν στη βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης οικοτόπων και ειδών που ο βαθμός διατήρησής τους είναι μη ικανοποιητικός ή κακός ή έχουν ικανοποιητικό ή άγνωστο βαθμό και χρήζουν επαναλαμβανόμενης διαχείρισης ή προστασίας. 
Ενδεικτικά θα υλοποιηθούν:
- Δράσεις προστασίας και διατήρησης ειδών αμφιβίων και ερπετών κοινοτικού ενδιαφέροντος,
- Προστασία του ενδημικού και κρισίμως κινδυνεύοντος είδους Chorthippuslacustris,
- Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των πτωματοφάγων αρπακτικών με αντιμετώπιση της σύγκρουσης κτηνοτροφίας-λύκουμέσω πιλοτικής εφαρμογής σύγχρονων μέτρων πρόληψης,
- Διαχείριση καλαμώνων με στόχο τη βελτίωση των βιοτόπων αναπαραγωγής και τροφοληψίας υδρόβιων ειδών και την αύξηση του αναπαραγόμενου πληθυσμού της Βαλτόπαπιας (Αythyanyroca) στη λίμνη Παμβώτιδα,
- Δράσεις για την προστασία των πελαργών,
- Δράσεις ενίσχυσης της φυσικής αναγέννησης χερσαίων τύπων οικοτόπων,
- Δράσεις τοποθέτησης τεχνητών καταφυγίων για τη διατήρηση των χειροπτέρων,
- Δράσεις επανένταξης νεοσσών Κιρκινεζιών στον αναπαραγόμενο πληθυσμό της πόλης των Ιωαννίνων,
-Δράσεις ενίσχυσης ενδημικών ειδών της λίμνης Δελβινακίου (Ζαραβίνα).
Επιπλέον ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων πέτυχε την έγκριση της πρότασης έργου (πράξης) με τίτλο: «Δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς των προστατευόμενων περιοχών» που υπέβαλλε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
 Ο Φορέας Διαχείρισης θα υλοποιήσει την πράξη με δύο υποέργα:
• Υποέργο 1 «Παραγωγή έντυπου υλικού ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των προστατευόμενων περιοχών του ΦΔΛΠΙ»:
• Υποέργο 2 «Ανάπτυξη κινητής εφαρμογής ανάδειξης της βιοποικιλότητας περιοχής ευθύνης του ΦΔΛΠΙ»:
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στις 37.377,73 €. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Παράλληλα ο Φ.Δ.Λ.Π.Ι. συνεχίζει την υλοποίηση του έργου (πράξης) «Δράσεις για την προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας της Λίμνης Παμβώτιδας», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος», Άξονας Προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 99.930,83.