Η Αλβανία δεν εφαρμόζει το Νόμο για τις μειονότητες σε ποσοστό 46%!

on .

XIMARA KATEDAFISEIS 

• Σε ποσοστό περίπου 46% (!) η Αλβανία δεν εφαρμόζει τους κανονισμούς για τις εθνικές μειονότητες.

Αυτό προκύπτει από αναφορά του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών, μέσω του επικεφαλής του Afrim Krasniqi, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η γειτονική χώρα έχει τις δυνατότητες να εκπληρώσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πλήρη εφαρμογή τους.
Κι όλα αυτά ενώ η Αλβανία επιχειρεί διακαώς να ενταχθεί στην μεγάλη οικογένεια της Ε.Ε., ισχυρές χώρες της οποίας εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα. 
Ας σημειωθεί ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων έναντι των μειονοτήτων αποτελεί έναν από τους πέντε όρους, που αφορούν την προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη μετέπειτα ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως όπως αναφέρει το «Βαλκανικό Περισκόπιο» (www.echedoros-a.gr) σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου, υπάρχουν δύο πολύ ισχυροί λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση αναβάλλει την έγκριση των κανονισμών.
Ο βουλευτής Γρηγόρης Καραμέλος λέει ότι η ελληνική κοινότητα στην Αλβανία χάνει ορισμένα δικαιώματα που πρέπει αμέσως να δοθούν. 
Ο βουλευτής Βασίλ Στεργιόφσκι συμμερίζεται την ίδια ανησυχία για τους Σλαβομακεδόνες στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ένα ταμείο στον προϋπολογισμό του 2020.