Επιμένει το πολικό ψύχος στην Ήπειρο

on .

KRYO ANTHROPOS 3

• Η Ήπειρος μπορεί να μην επηρεάστηκε από τα τελευταία διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας, ως προς τις χιονοπτώσεις και τις βροχές, εξακολουθεί  όμως να βρίσκεται στην «κατάψυξη» καθώς σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να κατρακυλά τις νυχτερινές κυρίως ώρες αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. 
Χθες μάλιστα στο Λεκανοπέδιο σημειώθηκε -κατά μέσο όρο- η χαμηλότερη θερμοκρασία του φετινού χειμώνα, με το θερμόμετρο ακόμη και σε συνοικίες της πόλης να δείχνει -8 βαθμούς Κελσίου, έναν λιγότερο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη βραδιά, ενώ στην Ελεούσα καταγράφηκε θερμοκρασία μείον 9 βαθμούς. 
Η  θερμοκρασία των μείον 9 ήταν και η χαμηλότερη που καταγράφηκε χθες  σε επίπεδο Νομού, καθώς εκτός της Ελεούσας, το ίδιο ψύχος επικράτησε  στην Τύρια και στην Αγία Κυριακή, που ήταν όμως ένα βαθμό καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφονται χαμηλότερες θερμοκρασίες σε πεδινές - ημιορεινές περιοχές σε σχέση με τις ορεινές. Ενδεικτικά: Στη Ζίτσα το θερμόμετρο έδειξε χθες 0 βαθμούς, σε Πράμαντα μείον 2, σε Πληκάτι – Τσεπέλοβο - Πάπιγκο μείον 3 και σε Μέτσοβο - Κόνιτσα μείον 5. 
Σε καλύτερα επίπεδα κινούνται οι θερμοκρασίες στις άλλες περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, που δεν παύουν όμως να είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις συνηθισμένες.
Το ψύχος θα επιμείνει και τις επόμενες πέντε ημέρες, σταδιακά όμως θα σημειώνεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και ειδικά τις μεσημβρινές ώρες. Σήμερα, αύριο και την Κυριακή το θερμόμετρο τις μεσημβρινές ώρες θα κυμανθεί περί τους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ άνοδο στα όρια του μηδέν θα έχουν και οι κατώτερες τιμές. 
Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική και κοινωνική ζωή σε πόλεις και χωριά, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν αυξημένες ανάγκες για θέρμανση που αντανακλά στις «τσέπες» των καταναλωτών. 
Το ξηρό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο αξιόλογο βαρομετρικό που θα αλλάξει ουσιαστικά τον καιρό. Κάποιες ενδείξεις για ασθενείς βροχές, υπάρχουν για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, κάτι που όμως θα γίνει ξεκάθαρο μέσα στο Σαββατοκύριακο.