Μια στέγη στα Γιάννενα για άπορους καρκινοπαθείς!

on .

pita agnanti

 «Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ισοδυναμεί με ίαση». 
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει διαχρονικά και επιμένει, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων της Αντικαρκινικής Εταιρείας Νίκη Αγνάντη, Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
Αυτό έκανε και χθες, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης κοπής της πίτας του, που έλαβε χώρα στα γραφεία της Αντικαρκινικής, όπου η κ. Αγνάντη, παρουσία και των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ., δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δύο σοβαρά κοινωνικά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Παράλληλα, έκανε κι έναν σύντομο απολογισμό πεπραγμένων του Παραρτήματος για τη χρονιά που μας πέρασε. 
Τζάκια – καρκινοπαθείς
Το «επίμαχο», όπως έχει εξελιχθεί, ζήτημα των κινδύνων που εγκυμονεί η λειτουργία των τζακιών σχολίασε χθες η Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Ιωαννίνων, διευκρινίζοντας πως η πρόσφατη επιστολή της κεντρικής διοίκησης της Εταιρείας που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφορά τις πόλεις κι όχι τα χωριά όπου δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική η ρύπανση του αέρα. «Με την οικονομική κρίση γεμίσαμε στις πόλεις με τζάκια, τα οποία επηρεάζουν πολύ την υγεία μας», τόνισε με έμφαση.
Η κ. Αγνάντη έθεσε επί τάπητος κι ένα ακόμη κοινωνικό ζήτημα το οποίο χαρακτήρισε σοβαρό. Όπως είπε, πρέπει επιτέλους να εξασφαλιστεί στα Γιάννενα μία στέγη για άπορους καρκινοπαθείς συμπολίτες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς τους, ώστε να διάγουν με τρόπο αξιοπρεπή το τελευταίο διάστημα του βίου τους. Είπε μάλιστα ότι συχνά έρχονται στα Γιάννενα για ακτινοθεραπεία ασθενείς από Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα και άλλες γειτονικές περιοχές, για τους οποίους η Αντικαρκινική κλείνει δωμάτια σε ξενοδοχεία επειδή δεν έχουν πού να μείνουν. «Θα υποβάλλουμε σχετικό έγγραφο για το θέμα στον Δήμαρχο Ιωαννίνων, που είναι και καθηγητής Ιατρικής και θα συνεργαστούμε μαζί του για να δούμε τι μπορεί να γίνει», σημείωσε. Πρόσθεσε, δε, πως σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο πρέπει να υπάρχει ένας θάλαμος για αυτούς τους ανθρώπους.
Απολογισμός έργου
Κάνοντας απολογισμό πεπραγμένων για το Παράρτημα Ιωαννίνων της Ε.Α.Ε., η Πρόεδρός του τόνισε με έμφαση πως «ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της υγείας στην Ευρώπη. Είναι η δεύτερη αιτία θνησιμότητας και περισσότερο από δύο εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου εμφανίζονται κάθε χρόνο. Έτσι η Κεντρική Διοίκηση και όλα τα Παραρτήματα της Ε.Α.Ε. συντονίζουμε τη στρατηγική μας και στηρίζουμε τη μάχη κατά του καρκίνου, για να υπάρχει ταυτόσημη λειτουργία με προσαρμογές, όπου αυτές είναι απαραίτητες λόγω της ιδιαιτερότητας των τοπικών συνθηκών».
Έσπευσε να υπενθυμίσει πως το τοπικό Παράρτημα λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια στα Γιάννενα Κέντρο Διδαχής Αυτοεξέτασης Μαστού, μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες για προληπτικό έλεγχο. Η εξέταση και η διδαχή γίνεται σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά από εξειδικευμένους ιατρούς, τους κ.κ. Χαράλαμπο Χαρίση, Καθηγητή Χειρουργικής Παν/μίου Ιωαννίνων, Βασίλη Νούσια, χειρουργό - Διευθυντή Ε.Σ.Υ., Μιχάλη Πατέρα - Χρυσέλη, γυναικολόγο, Επιμελητή Β’ του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και με τη βοήθεια της μαίας Άννας Ιωακειμίδου, οι οποίοι εθελοντικά βρίσκονται κάθε Πέμπτη, ώρα 6 μ.μ., σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα γραφεία του Παρατήματος (Γ. Παπανδρέου 2).  Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο τηλέφωνο 26510 25555, ώρες 10 π.μ. - 8 μ.μ..
Η κ. Αγνάντη έκανε επίσης αναφορά στην «Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου», η οποία σηματοδοτήθηκε από τη φωταγώγηση του Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης μας, αλλά και σε επιστημονική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τον εκεί Σοροπτιμιστικό Όμιλο σε συνεργασία με το Παράρτημα Ιωαννίνων. Στις δράσεις της Ε.Α.Ε. περιλαμβάνονται επίσης η ετήσια κοινωνική εκδήλωση για τα μέλη της που έγινε τον περασμένο Μάρτιο αλλά και μία σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις βιβλίων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Αρμός», καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ