«Σήριαλ» κατάντησε η ίδρυση της Διεπαγγελματικής Φέτας

on .

FETA

Σχεδόν τρία χρόνια «σέρνεται» η υπόθεση σύστασης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα και ακόμη το τοπίο παραμένει θολό, εντείνοντας την ανησυχία των κτηνοτρόφων για το μέλλον του εθνικού μας προϊόντος, το οποίο απειλείται πανταχόθεν!
Για μεθαύριο, Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη να ζητά σύμπλευση και αντιπροσωπευτικότερη συμμετοχή όλων των φορέων στη διαμόρφωση κοινής πρότασης.
«Δεν βρίσκομαι εδώ για να μην παίρνω αποφάσεις ή να κάνω τον διαιτητή. Βρίσκομαι για να εφαρμόζω το πλαίσιο. Η πολιτική θέση του υπουργείου είναι να συμπλεύσουν όλες οι δυνάμεις. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Είναι η σειρά των μερών να διαμορφώσουν συνθετικά τη θέση τους», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του 2019 και τον προγραμματισμό του 2020.
Η Ένωση Αγροτών
Την ανησυχία και την απογοήτευση που επικρατεί στους κτηνοτρόφους του Νομού Ιωαννίνων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την εκπροσώπηση στην Διεπαγγελματική Οργάνωση της φέτας, εκφράζει ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης (την υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης) και η οποία κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ Καχριμάνη, την ΠΕΔ και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) Και διερωτάται: «οι διασπαστικές αυτές ενέργειες σε τι αποσκοπούν; Μήπως έχουν σαν στόχο την συνέχιση της νοθείας και της ανεξέλεγκτης παραγωγής του Εθνικού μας ΠΟΠ  προϊόντος για την αναγνώριση του οποίου δόθηκαν στο παρελθόν “μάχες” για την αναγνώρισή του; Ποια συμφέροντα πλέον εξυπηρετούνται με τις κινήσεις αυτές;».
 Όχι στο ρόλο του παρατηρητή 
Η «Ένωση Αγροτών», αφού αναφέρεται στο εμβληματικό αγροτικό προϊόν της χώρας, το οποίο εισφέρει πάνω από ένα 1 δισ. έσοδα στην Εθνική μας οικονομία και παράλληλα αποτελεί πρεσβευτή των ελληνικών εξαγωγών στον κλάδο της οποίας απασχολούνται πάνω από 300.000 αγρότες – κτηνοτρόφοι, καλεί την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και «να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του παρατηρητή ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στο τριετές σήριαλ με την δημιουργία της Διεπαγγελματικής οργάνωσης της φέτας, στην οποία απαραίτητα θα πρέπει να συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί μέσω των τριτοβάθμιων κλαδικών τους οργανώσεων».
Και επισημαίνει ότι «μόνον έτσι θα μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη παραγωγή της φέτας και θα τηρηθούν οι κανόνες οι οποίοι προσδίδουν στην φέτα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και για τον χαρακτηρισμό της ως ΠΟΠ προϊόν, ώστε να ακολουθήσει το επόμενο βήμα από την Διεπαγγελματική οργάνωση η οποία έχει σαν στόχο την προστασία και προβολή του προϊόντος στο εξωτερικό όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες με ΠΟΠ προϊόντα».
Σοβαρό πλήγμα για την Ήπειρο
Καταλήγοντας, η «Ένωση Αγροτών» κρούει το καμπανάκι κινδύνου σημειώνοντας ότι «σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την εμπορική αξία, την ανταγωνιστικότητα και εμπορική ταυτότητα του παγκόσμιου αναγνωρισμένου κτηνοτροφικού προϊόντος με τεράστιο αντίκτυπο στην Ελληνική κτηνοτροφία η οποία δίνει αγώνα επιβίωσης. Ειδικότερα για τον Νομό μας παράγεται η πιο ποιοτική φέτα και ο οποίος πρώτος εξήγαγε αυτή, αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της, την απασχόληση αλλά και για την παραγωγή, δεδομένου του ότι η αιγοπροβατροτροφία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις φυσικές δυνατότητες της περιοχής μας».