Αλαλούμ με το νέο Κέντρο Προσφύγων στην Άρτα!

on .

PROSFYGES KONT

• Η μείωση των μεταναστευτικών ροών, η σωστή διαχείριση του ασύλου και η δημιουργία νέων κέντρων, τα οποία θα προσφέρουν και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, είναι οι κεντρικοί άξονες που θα ακολουθήσει η ηγεσία του νέου Υπουργείου Μετανάστευσης. 
Την ίδια ώρα, σε γρίφο εξελίσσεται το πού τελικά θα δημιουργηθεί το νέο Κέντρο Φιλοξενίας στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη ανησυχία στους τοπικούς φορείς και στην κοινωνία που για μια ακόμη φορά παρακολουθούν να γίνονται διεργασίες χωρίς καμία ενημέρωση. 
Κι ενώ είχε γίνει γνωστό ότι το νέο Κέντρο Φιλοξενίας αποφασίστηκε να γίνει στο Χανόπουλο Άρτας, με τις γνωστές βέβαια αντιδράσεις του Δημάρχου Χρ. Τσιρογιάννη, χθες με ανακοίνωσή της η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση έκανε γνωστό, ότι κλιμάκιο μηχανικών επισκέφθηκε ιδιωτική έκταση στην περιοχή των Σελλάδων (πρώην εργοστάσιο Ζακόπουλου) με σκοπό να εξετάσει την καταλληλότητά του ώστε να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Δεν υπάρχουν υποδομές 
Σύμφωνα με την Δήμαρχο άμεσα ενημερώθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής με επιστολή, ότι η περιοχή αυτή είναι πλημμυροπαθής και δεν είναι δυνατόν να φιλοξενήσει ανθρώπους, αφού με κάθε έντονη βροχόπτωση οι χείμαρροι που τη διαπερνούν ξεχειλίζουν και τη μετατρέπουν σε λίμνη.
Επίσης τον ενημέρωσαν πως τα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Νικολάου Σκουφά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νυν πληθυσμού της περιοχής, πολύ δε περισσότερο να εξυπηρετήσουν άλλους 1.500 ανθρώπους.
Παράλληλά διευκρίνισαν πως και η αποκομιδή των απορριμμάτων για τον ήδη υπάρχοντα αριθμό κατοίκων γίνεται με δυσκολία, και ο Δήμος Νικολάου Σκουφά δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν. Του έθεσαν υπόψιν ότι ο Δήμος Νικολάου Σκουφά είναι ένας περιφερειακός Δήμος χωρίς δομές και υποδομές και δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν από τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής.
«Αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του μεταναστευτικού ζητήματος, συμπάσχουμε, συμπονούμε και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε σε ότι χρειαστεί και να συνδράμουμε σε ότι μας αναλογεί, αλλά δε θα συναινέσουμε με κανένα τρόπο στο να «πετάξουμε» ανθρώπους σε έναν χώρο όπου δε θα φιλοξενούσαμε ούτε ζώα», τονίζεται από πλευράς του Δήμου Νικολάου Σκουφά. 

Για τις αντιδράσεις 
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών ο υπουργός Ν. Μηταράκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σημείωσε: «Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να αντιδράσουν, σέβομαι την αγωνία των πολιτών οι οποίοι πέρασαν από το 2015 πράγματι μία έκρηξη του μεταναστευτικού και κουράστηκαν οι τοπικές κοινωνίες, που δείξανε έντονα στοιχεία ανθρωπισμού, στηρίξανε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι πέρασαν με κίνδυνο της ζωή τους για να φτάσουν στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή [...]. Ο δικός μου στόχος είναι να πείσω τις τοπικές κοινωνίες ότι πράγματι εννοούμε αυτά που σχεδιάζουμε».

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» 
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπ. Ριζόπουλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η μπάλα έχει χαθεί»!
Και προσθέτει, μεταξύ άλλων, «το προσφυγικό στην Ήπειρο διαχειρίζεται παιδαριωδώς η κυβέρνηση, μεταφέροντας το πρόβλημα από στρατόπεδο σε στρατόπεδο, από χωρίου εις χωρίον και από Δήμο σε Δήμο… Επειδή είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος διάρρηξης του κοινωνικού ιστού της περιοχής, του Νομού Άρτας εν προκειμένω, κι επειδή η αντίδραση που μπορούν να προκαλέσουν οι εν λόγω κακοί χειρισμοί της υπεύθυνης πολιτείας, ίσως είναι πολύ χειρότερη από αυτό που μπορούμε σήμερα να σκεφτούμε, προτείνουμε ΤΩΡΑ, έστω καθυστερημένα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου να αναλάβει την πρωτοβουλία που του ζητάμε εδώ και μήνες: να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους 18 Δημάρχους της Ηπείρου και να διαβουλευτεί μαζί τους για κατάλληλες θέσεις χωροθέτησης κέντρων υποδοχής, ώστε ακολούθως να αναλάβει τον απαραίτητο διαμεσολαβητικό ρόλο έναντι της πολιτείας».