Τα Γιάννενα τιμούν τη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγ. Γεωργίου

on .

AGIOS GEORGIOS EIKONA 16 1 20

• Mε την επισημότητα που αρμόζει στην περίσταση τιμούν τα Γιάννενα τη μνήμη του Πολιούχου τους, Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι όπως πάντα τριήμερες, ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο, Σάββατο.

Με δύο άλογα!
Πιο αναλυτικά, με δέηση στον σεπτό Οίκο του στην οδό Μαυρογιάννη ξεκίνησαν χθες οι εορτασμοί που είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου. Ακολούθησε η καθιερωμένη μεταφορά της εικόνας του με πατροπαράδοτο παϊτόνι, το οποίο μάλιστα έσερναν για πρώτη φορά δύο άλογα (!), στο εικονοστάσι παραπλεύρως της κεντρικής πύλης του Κάστρου, στο σημείο όπου εκείνος κρεμάστηκε από τους Τούρκους επειδή έμεινε ως το τέλος πιστός στον Χριστιανισμό. 
Την εικόνα υποδέχθηκαν, αψηφώντας το κρύο, ιερείς της Μητρόπολης Ιωαννίνων και δεκάδες πιστοί Γιαννιώτες. Μετά τη δέηση μεταφέρθηκε με την άμαξα στον φερώνυμο Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Πλατεία Πάργης. Εξάλλου, χθες το απόγευμα τελέστηκε Εσπερινός στο παρεκκλήσι του τάφου του Νεομάρτυρα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, ενώ ακολούθησε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον Άγιο Γεώργιο. Το βράδυ ήταν προγραμματισμένη και αγρυπνία στον ίδιο ναό.

Κορυφώνονται σήμερα
Οι εκδηλώσεις για τον Πολιούχο των Ιωαννίνων κορυφώνονται σήμερα, Παρασκευή. Λόγω της εορτής κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα μέσα στην πόλη, όπως εξάλλου και τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, δικαστήρια, κλπ., θα λειτουργήσουν κανονικά.
Όσον αφορά στις λατρευτικές εκδηλώσεις, σήμερα, ώρα 7 π.μ., θα τελεστούν στον φερώνυμο ναό της Πλατείας Πάργης Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ λειτουργίες θα γίνουν επίσης στον Οίκο του Αγίου και στην Μητρόπολη. Στις 10.30 π.μ. θα ακολουθήσει λιτανεία των Λειψάνων του Αγίου και εναπόθεσή τους στη Μητρόπολη. Στις 5 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Παράκληση στον Οίκο του Αγίου και στις 6 μ.μ. θα γίνει στη Μητρόπολη Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός. 
Αύριο, Σάββατο, ώρα 7 π.μ. θα γίνουν Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στις 5 μ.μ. θα ακολουθήσουν Εσπερινός - Ιερά Παράκληση του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου και επιστροφή των Λειψάνων του στο ναό της Πλατείας Πάργης.