Μία απόφαση… πάει πίσω το θέμα με τα Τσερίτσανα!

on .

TSERITSANA PINAKIDA

• Μπορεί ο πολύχρονος αγώνας των ντόπιων και των φορέων που τους εκπροσωπούν να ευοδώθηκε, με την Κυβέρνηση να εγκρίνει τελικά πέρυσι το αίτημά τους για επιστροφή του ονόματος Τσερίτσανα στο γνωστό ιστορικό χωριό του Δήμου Δωδώνης, όμως οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως.
Σύμφωνα με επιστολή που έστειλαν Τσεριτσανιώτες στον «Π.Λ.», αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες απ’ όταν του ζητήθηκε, ο Δήμος Δωδώνης δεν έχει επικαιροποιήσει ακόμα παλαιότερη απόφασή του για τη μετονομασία του χωριού όπως ζήτησε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Ζητούν λοιπόν να μάθουν τους λόγους που καθυστερεί η αποστολή των επικαιροποιημένων αποφάσεων.

Επιστολή κατοίκων
Κάτοικοι των Τσεριτσάνων, όπως υπογράφουν την επιστολή τους, αναφέρουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, σε σχέση με την υπόθεση μετονομασίας του χωριού τους από Πλατάνια σε Τσερίτσανα, για την οποία οι ίδιοι έδωσαν πολύχρονους αγώνες:
«Ερωτηματικά και ανησυχία στους Τσεριτσανιώτες προκαλεί η στάση παραγόντων του Δήμου Δωδώνης σχετικά με τη μετονομασία του χωριού τους. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε στις 19-9-2019 από τον Δήμο Δωδώνης να επικαιροποιήσει με νέες αποφάσεις την παλαιότερη απόφασή του περί της μετονομασίας του χωριού, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Τέσσερις μήνες μετά και για άγνωστους στους Τσεριτσανιώτες λόγους, η υπηρεσία του ΥΠΕΣ δεν έχει λάβει τις αποφάσεις που ζήτησε από τον Δήμο. Λαμβανομένου υπόψη ότι άλλοι Δήμοι με το ίδιο αίτημα για άλλα χωριά έχουν ήδη αποστείλει τις αποφάσεις επικαιροποίησης και προχωρά η αντίστοιχη διαδικασία έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων, οι Τσεριτσανιώτες ζητούν να πληροφορηθούν τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτή η καθυστέρηση. Η ανησυχία τους εντείνεται, αν ληφθεί υπόψη ότι η σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου δεν άλλαξε ουσιαστικά μετά τις τελευταίες εκλογές. Λοιπόν, πού οφείλεται η κωλυσιεργία και η καθυστέρηση αποστολής των επικαιροποιημένων αποφάσεων;».

60 χρόνια αγώνα…
Περίπου 60 χρόνια διήρκησε ο αγώνας των σχεδόν 80 κατοίκων στο ιστορικό αυτό χωριό του Σουλίου, το οποίο υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Δωδώνης, προκειμένου να επανέλθει η παλιά του ονομασία Τσερίτσανα, ως τιμή στην ιστορία του τόπου και τις θυσίες των ανθρώπων του. 
Το χωριό είχε μετονομασθεί το 1954 σε Πλατάνια και από το 1963 είχαν αρχίσει οι αντιδράσεις των κατοίκων για να επανέλθει το ιστορικό του τοπωνύμιο. Η αλλαγή αυτή ουδέποτε έγινε αποδεκτή από τους ντόπιους και δεν τέθηκε ποτέ σε καθημερινή χρήση μεταξύ των κατοίκων, οι οποίοι επέμεναν στις ιστορικές καταβολές του ονόματος «Τσερίτσανα», ενώ επανειλημμένα υπέβαλλαν αιτήματα για την επαναφορά του τοπωνυμίου.
Με τους κατοίκους συστρατεύτηκαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Σε υπόμνημα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή ενώπιον του Συμβουλίου Τοπωνυμιών του ΥΠΕΣ έγιναν, εκτενείς αναφορές στην ιστορική πορεία της περιοχής και ζητήθηκε η επαναφορά του ονόματος Τσερίτσανα. Κάτι τελικά που αποφασίστηκε από το Συμβούλιο πέρυσι τον Ιανουάριο. Ωστόσο, απομένει μία εκκρεμότητα που πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.