Να μην ισχύει για Βορειοηπειρώτες το κριτήριο διαμονής στην Ελλάδα

on .

SYNTAKSIOYXOI TAMEIO

 Την αλλαγή της   διάταξης του Ασφαλιστικού που συνδέει τη θεμελίωση του δικαιώματος πλήρους σύνταξης των Ομογενών της Αλβανίας, με τα χρόνια διαμονής τους στην Ελλάδα, ζητά με ανακοίνωσή της η Ένωση Χειμαρριωτών «Η Χειμάρρα». 
Η ανακοίνωση εκδόθηκε πριν ακόμη τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο και η Ένωση εκφράζει την ελπίδα το περιεχόμενό του να μην είναι αυτό που είδε το «φως» της δημοσιότητας και το οποίο δεν  καταργεί  τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες στερούν το δικαίωμα θεμελίωσης πλήρους σύνταξης στους Βορειοηπειρώτες. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, με το  Ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά το 1990 στερούνται του δικαιώματος πλήρους Εθνικής Σύνταξης καθώς στο άρθρο 7 αναφέρεται πως το ποσό της σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα ετών διαμονής στην Ελλάδα. 
«Θεωρούμε -τονίζει η Ένωση-  απαράδεκτη την αποσύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από την διάρκεια και το ύψος των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και την σύνδεσή του με τα χρόνια διαμονής στην χώρα». Θυμίζει τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για κατάργηση των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και γνωστοποιεί πώς έχει ήδη ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια με την συνεργασία φορέων, βουλευτών και άλλων παραγόντων ώστε να τροποποιηθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο πριν την ψήφισή του από το κοινοβούλιο.
Το τι ακριβώς συμβαίνει και τι μπορεί να ισχύσει, θα απαντηθεί προφανώς τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις και έναντι  των δανειστών.  Ωστόσο εκείνο που επισημαίνουν Βορειοηπειρώτες, είναι η αδυναμία των στελεχών της Μειονότητας να παρέμβουν εγκαίρως ούτως ώστε να προλάβουν δυσμενείς εξελίξεις.
 Από την άλλη βέβαια πλευρά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι σε ένα ασφαλιστικό, το οποίο έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων που είχαν σαρωτικές επιπτώσεις στο σύνολο των ασφαλισμένων,  η θέσπιση εξαιρέσεων μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα και διακρίσεις ανάμεσα στους ασφαλισμένους, για αυτό και οι χειρισμοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.