Ελλείψεις φαρμάκων και από ράφια στα Γιάννενα!

on .

FARMAKA

• Ελλείψεις σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων παρατηρούνται τελευταία και στα Γιάννενα, ακολουθώντας τη γενική πανελλήνια τάση, με τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο να διαβεβαιώνει ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, ωστόσο, το σίγουρο είναι πως τη… νύφη πληρώνουν τελικά οι πολίτες που έχουν ανάγκη συγκεκριμένα φάρμακα και ταλαιπωρούνται.
Με αφορμή το ζήτημα αυτό, έχει προκληθεί και μία άτυπη… κόντρα ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και τον ΕΟΦ, η οποία εστιάζεται κυρίως στον αριθμό των συσκευασμάτων που παρουσιάζουν έλλειψη!

Οι Γιαννιώτες φαρμακοποιοί
«Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί πανελλαδικά έντονο πρόβλημα έλλειψης φαρμακευτικών σκευασμάτων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο τους και επομένως να δημιουργείται πρόβλημα στη θεραπεία τους», τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων και προσθέτει με έμφαση: «Oι Φαρμακοποιοι Ιωαννίνων με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των ασθενών θέλουν να διαβεβαιώσουν την τοπική κοινωνία ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε να περιορίσουν το φαινόμενο αυτό».

Έχει επιδεινωθεί…
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, «οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος».
Σχολιάζοντας ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σημειώνει ότι «τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων -και ταλαιπωρούνται ασθενείς και φαρμακοποιοί- είναι πολύ περισσότερα από 27 που αναφέρει ο ΕΟΦ, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών». Ο Σύλλογος προσθέτει ότι σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο υπουργείο Υγείας, θα παρουσιάσει λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη σε πανελλαδικό επίπεδο. Επίσης θα καταθέσει προτάσεις για την άμεση λύση του προβλήματος στις οποίες είναι υποχρεωμένοι, όπως αναφέρει, να συμβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση του φαρμάκου. «Η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του Έλληνα ασθενή που αδυνατεί να βρει το φάρμακό του», καταλήγει ο ΠΦΣ.

Τι τονίζει ο ΕΟΦ
Πάντως, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε το Σαββατοκύριακο ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής περί ελλείψεων 400 φαρμάκων από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό είναι 27.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που λείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη. Τα «όπλα» του ΕΟΦ ενάντια στις ελλείψεις είναι, όπως αναφέρει, οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά, η επιβολή κυρώσεων και η απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων τα οποία είναι σε έλλειψη. Παράλληλα, ο ΕΟΦ καλεί τους θεσμικούς φορείς του χώρου του φαρμάκου να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, ζητήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας των πολιτών, ενημερώνοντας τεκμηριωμένα και ουσιαστικά τις αρμόδιες αρχές.