Και το Ηπειρωτικό μέλι απειλεί ο εφιάλτης των ελληνοποιήσεων

on .

MELISSOKOMOI

• Δεν είναι λίγοι οι νέοι άνθρωποι στην Ήπειρο που, παρά τις δυσκολίες, τολμούν να επενδύσουν στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού, έχοντας φυσικά μεγάλο… σύμμαχό τους την πλούσια χλωρίδα της περιοχής. Μάλιστα ο κλάδος της μελισσοκομίας απασχόλησε και την πρόσφατη εκδήλωση για τον «Αγρότη της Χρονιάς» που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, με τον Πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αναστ. Ποντίκη να αναφέρεται και στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων που απειλεί Έλληνες παραγωγούς και φυσικά καταναλωτές.
Χθες το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς, με ερώτηση που κατάθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη, κάνοντας λόγο για φαινόμενο που εξελίσσεται σε εφιάλτη!
Επιτήδειοι εισάγουν χαμηλής ποιότητας, φθηνό μέλι και το προωθούν ως ελληνικό προϊόν εξαπατώντας πολιτεία και καταναλωτές. Δημιουργείται έτσι ένα σύνολο αλυσιδωτών επιπτώσεων με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα παραγωγό, ο οποίος παράγει ποιοτικό μέλι και διαθέτει στην αγορά, σύμφωνα με τους όρους και κανόνες που επιτάσσει η πολιτεία.

Υπάρχει λύση…
Κατά τον Γ. Αμυρά η λύση είναι να συμπεριληφθεί η γυρεοσκοπική ανάλυση του μελιού στις προϋποθέσεις απόκτησης του Ελληνικού Σήματος και να λειτουργεί ως επιπλέον ασπίδα προστασίας των εγχώριων προϊόντων. Η συγκεκριμένη ανάλυση δίνει τη δυνατότητα προσδιορισμού με ακρίβεια της βοτανικής προέλευσης του μελιού, καθώς αποτυπώνει πληροφορίες σχετικά με την αναλογία και το είδος των γυρεόκοκκων. Είναι απαραίτητη ανάλυση προκειμένου να ταυτοποιηθεί το μέλι ως αμιγές μέλι ορισμένης ποικιλίας, πχ. θυμαρίσιο, ερείκης, πορτοκαλιάς κ.α., ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα προσδιορισμού της γεωγραφικής προέλευσης του προϊόντος. 
«Ωστόσο -όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτηση- ο αρμόδιος φορέας της χώρας, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ» δεν υιοθετεί τη συγκεκριμένη ανάλυση και δεν την συμπεριλαμβάνει στις προϋποθέσεις απόκτησης του  Ελληνικού Σήματος που θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα προστασίας του εγχώριου μελιού και να του δώσει προστιθέμενη αξία».
Σε δήλωσή του ο βουλευτής τονίζει ότι «η ταυτοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης του εισαγόμενου μελιού που διακινείται στη χώρα μας και η διάκρισή του από το εγχώριο αποτελεί πρόκληση. Η πλήρης ιχνηλασιμότητά του απαιτεί υποχρεωτική καταγραφή των παραστατικών του (τιμολόγια αγοράς – πώλησης) που φανερώνουν την πορεία του, καθώς και εργαστηριακές μεθόδους βοτανικής ταυτοποίησης που προσδιορίζουν με ακρίβεια τη γεωγραφική προέλευση του μελιού. Με αυτά τα εργαλεία η απόδοση του Ελληνικού Σήματος θα προστάτευε το εγχώριο μέλι και θα του έδινε προστιθέμενη αξία».