Φόρος τιμής στη μνήμη 2.000 αθώων Γιαννιωτο-Εβραίων!

on .

OLOKAYTOMA EBRAION EKDHLOSH 28 1 20

• Μία καλή αφορμή περισυλλογής αναφορικά με τις εφιαλτικές διαστάσεις που μπορεί να λάβει η άμετρη πολιτική εξουσία του μίσους και του διχασμού έναντι του ανθρώπου, αποτελούν οι εκδηλώσεις μνήμης όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων και είχε στο επίκεντρο τους Έλληνες Εβραίους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή και πρ. υπουργό Τάσο Γιαννίτση.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι, ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος και πρ. δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από τη συνθέτρια Πηγή Λυκούδη μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου Ρωμανιώτη ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά.

Ο Τάσος Γιαννίτσης
«Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι μια αφορμή να σκεφτούμε γενικότερα, τι ανάλογους κινδύνους διατρέχουμε εμείς ως κοινωνία, αν θέλουμε και τι θέλουμε να αποτρέψουμε και πώς μπορούμε να το πετύχουμε», τόνισε στην εκτενή ομιλία του ο Τάσος Γιαννίτσης. 
Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια έξαρση του αντισημιτισμού, αλλά και της βίας γενικότερα, ιδίως στο εσωτερικό περισσότερων, γνωστών σε όλους μας, χωρών. 
Τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνο από την οπτική της σχέσης της κοινωνίας μας με το εβραϊκό στοιχείο ή, γενικά, με μειονοτικά κοινωνικά σύνολα που στοχοποιούνται. Συχνά, η έξαρση του αντισημιτισμού είναι σημάδι των καιρών, που οδηγεί σε πολύ πιο επικίνδυνες καταστάσεις. 
Τα φαινόμενα αυτά είναι εκδηλώσεις ενδυνάμωσης ενός γενικότερου κλίματος, που εκτρέφει τη βία, τη μισαλλοδοξία, τον πρωτογονισμό, την απόρριψη του διαφορετικού, τη μετάβαση από το ορθολογικό στο πρωτόγονο, στο δεισιδαιμονικό και στο δαιμονιακό, το φαντασιακό και το παράλογο, σε όλα αυτά μαζί, που ποτέ και πουθενά δεν οδήγησαν μια κοινωνία σε καλύτερη θέση. 
Κλείνοντας, ο πρ. Υπουργός έκανε μία σύντομη αναφορά και στην εκλογή του  Μωυσή Ελισάφ στη θέση του Δημάρχου Ιωαννίνων. 
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «σε μια «κανονική» κοινωνία η εκλογή ενός Έλληνα πολίτη με εβραϊκό θρήσκευμα δεν θα έπρεπε να αποτελεί σημείο ιδιαίτερου σχολιασμού. Οι προϋποθέσεις ανάληψης δημόσιων θέσεων προβλέπονται στο Σύνταγμα και τους νόμους. Επειδή όμως πολλά βλέπουν τα μάτια μας και επειδή η ιστορική μνήμη είναι πάντα ενεργή μέσα μας, η εκτίμησή μου είναι ότι η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ αποτελεί δείγμα, ότι ως κοινωνία μπορεί να φτάσαμε σε μια στιγμή όπου, έστω και αποσπασματικά, οι θεσμικές λειτουργίες έχουν αρχίσει να παραμερίζουν προκαταλήψεις, στερεότυπα και ιδεοληψίες, και όπου τα κριτήρια εκλογής και αξιολόγησης των δημοσίων προσώπων αρχίζουν και παίρνουν στην πράξη τη θέση που προβλέπεται στο Σύνταγμά μας».

Ο Μωυσής Ελισάφ
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σημείωσε πως «η πόλη μας τιμά για μια ακόμη φορά με παραδειγματικό τρόπο τη μνήμη περίπου 2.000 αθώων συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων και 613 παιδιών που οδηγήθηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Η πόλη μας θυμάται».
Όπως πρόσθεσε, το Ολοκαύτωμα θέτει υπό διαρκή δοκιμασία την ηθική μας συνείδηση και η αναμέτρηση μαζί του ίσως μας οδηγήσει να συνειδητοποιήσουμε δύο πράγματα: πρώτον, κανείς μας δεν είναι προφυλαγμένος από τη διάπραξη του κακού, δεν υπάρχουν κοσμοθεωρητικές εγγυήσεις έναντι της βαρβαρότητας. Δεύτερο, η παθητικότητα δεν είναι ηθικά ουδέτερη στάση γιατί αφήνει το κακό να προχωρήσει ανεμπόδιστο.
Κλείνοντας ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, αλλά και τον Τάσο Γιαννίτση κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, καθώς και την Π. Λυκούδη για το εμβληματικό, όπως το χαρακτήρισε, μουσικό έργο της, τη μελοποίηση για πρώτη φορά ποιημάτων του Γιαννιωτοεβραίου ποιητή Γιωσέφ Ελιγιά.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ