Η γρίπη… κλείνει 48 σχολεία και όλους τους Παιδικούς Σταθμούς του ΟΚΠΑΠΑ

on .

SXOLEIO LOYKETO

• Σε έξαρση βρίσκεται αυτή την περίοδο η επιδημία της γρίπης και στα Γιάννενα, με αποτέλεσμα ο Δήμος να διατάζει το κλείσιμο σχολείων, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωσή της, με το φαινόμενο να εντοπίζεται κυρίως στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 
Την ίδια ώρα ο ΕΟΦ, για να διασφαλιστεί η διάθεση των αντιικών φαρμάκων για την εποχική γρίπη σε όλους όσοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη, αποφάσισε να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Κλειστά 48 σχολεία!
Στο μεταξύ, το κλείσιμο 12 ακόμη σχολείων, για σήμερα, Παρασκευή αποφάσισε ο Δήμος Ιωαννιτών, μετά από την εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της χθεσινής ημέρας που έχει συγκεντρώσει η Πρωτοβάθμια στα συγκεκριμένα σχολεία απουσιάζει άνω του 50% των μαθητών, λόγω της εποχικής γρίπης. Έτσι στα 36 σχολεία (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) που είχαν ανακοινωθεί την Τετάρτη και θα παραμείνουν κλειστά κι αύριο Παρασκευή προστίθενται και τα ακόλουθα: 2ο Ειδικό Δημοτικό Ιωαννίνων, 18ο Δημοτικό, 26ο Δημοτικό, Δημοτικό Σχολείο Πεδινής, 3ο Νηπιαγωγείο Μαρμάρων, Ειδικό Νηπιαγωγείο ΣΑΠ Ιωαννίνων, Νηπιαγωγείο Πλατανιάς, 23ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, Νηπιαγωγείο Μπάφρας, Νηπιαγωγείο Λογγάδων, Νηπιαγωγείο Σταυρακίου, Νηπιαγωγείο Γορίτσας. 

Και οι Παιδικοί Σταθμοί
Την αναστολή της λειτουργίας των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών για σήμερα, Παρασκευή, αποφάσισε ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Ιωαννιτών, μετά από εισήγηση της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Παιδικής Προστασίας. Η απόφαση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πάρθηκε για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης της εποχικής γρίπης, τη διασφάλιση της ευρύτερης δημόσιας υγείας  αλλά και το αίσθημα ασφάλειας της παιδαγωγικής κοινότητας και των συμπολιτών μας.

Μόνο με συνταγή!
«Πονοκέφαλο» για τις υγειονομικές αρχές της χώρας δημιουργεί το γεγονός ότι παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις στα αντιγριπικά φάρμακα. Γι’ αυτό και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «κατόπιν γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων TAMIFLU και RELENZA ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».
Σημειώνεται ότι τα αντιικά φάρμακα -συγκεκριμένα το TAMIFLU- περιλαμβάνονται και στη λίστα προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκειά τους στην ελληνική αγορά.

Στους 21 οι νεκροί…
Μέρα με τη μέρα αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων της γρίπης. Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόλις σε μια εβδομάδα (από τις 20 έως τις 26 Ιανουαρίου), ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους 21.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, με τους υποτύπους A(H1N1)pdm09 και A(H3N2) να επικρατούν. Από τα στοιχεία προκύπτει, ότι κατά την εβδομάδα 20–26 Ιανουαρίου οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.