Ολόκληρο «μουσείο» με αρχαία αποκάλυψε η Ασφάλεια Ιωαννίνων

on .

ARXAIA SYLLHPSH KORINTHOS

• Δεν είναι μόνη η διακίνηση παράνομων αλλοδαπών, η εμπορία ναρκωτικών ή οι ληστείες και οι κλοπές με τις οποίες δίνουν καθημερινά μάχη οι δυνάμεις της Αστυνομίας σ’ όλη την Ήπειρο. 
Όχι σπάνια καλούνται να διερευνήσουν και να εξιχνιάσουν ακόμα πιο περίεργες υποθέσεις, δρώντας μάλιστα και εκτός των ορίων της περιοχής μας, όπως συνέβη  προχθές με επιχείρηση που διεξήγαγε η Ασφάλεια Ιωαννίνων σε χωριό του Νομού Κορινθίας! Εκεί συνελήφθη ένας άνδρας, κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ολόκληρο… μουσείο
Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διασφάλιση της τοπικής αρχαιολογικής κληρονομιάς και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε αγροτεμάχιο στην Κορινθία ιδιοκτησίας του κατηγορούμενου, όπου βρέθηκαν κρυμμένα και κατασχέθηκαν αντικείμενα που… καλύπτουν αρκετές προθήκες αρχαιολογικού μουσείου.
Πιο συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τμήμα αναγλύφου, ρωμαϊκών χρόνων, δύο οινοχόες, υστεροελλαδικών χρόνων, τέσσερις πρόχους, εκ των οποίων οι δύο γεωμετρικών χρόνων, δύο μικρές πρόχους, υστεροελλαδικών – πρώιμων γεωμετρικών χρόνων, μικρή πρόχο, υστεροελλαδικών – πρώιμων γεωμετρικών χρόνων, πέντε πυξίδες, εκ των οποίων οι τρεις με πώμα, κλασσικών - ελληνιστικών - υστεροελλαδικών χρόνων, καλυκωτό σκύφος, ύστερων αρχαϊκών – κλασσικών χρόνων, τέσσερις ψευδόστομους αμφορίσκους, υστεροελλαδικών χρόνων, κυάθιο, κλασσικών – ελληνιστικών χρόνων, ομοίωμα πρόχου, υστεροελλαδικών – πρώιμων γεωμετρικών χρόνων, πυξιδίσκη, υστεροελλαδικών – πρώιμων γεωμετρικών χρόνων, χάλκινο ειδώλιο, γεωμετρικών – αρχαϊκών χρόνων, λίθινο επίκρανο, βυζαντινών ή μεταβυζαντινών χρόνων, πέντε αργυρά νομίσματα, κλασσικών – ελληνιστικών χρόνων, ένα άλλο δυσανάγνωστο νόμισμα κι ένα κύπελλο. 
Έρευνα σε εξέλιξη
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης των κατασχεθέντων αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου, ενώ την προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.