Κανένας λόγος ανησυχίας για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

on .

GOUROUNI

• Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία, καθώς δεν προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά απειλεί μόνο το ζωικό κεφάλαιο, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στη χώρα μας, που εντοπίστηκε σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στη Νιγρίτα Σερρών.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε ο υπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημιολογική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έφτασε η ζωονόσος στη χώρα μας.
Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ενεργοποίησαν το σχετικό πρωτόκολλο το οποίο περιλαμβάνει χωρική οριοθέτηση σε δύο ζώνες ακτίνας τριών και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα, μέσα στις οποίες λαμβάνεται ήδη μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ζωονόσου.
O Υπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, καθώς είναι η μόνη χώρα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οικειοθελώς και χωρίς να έχει αντιμετωπίσει κρούσμα, έθεσε σε εφαρμογή τον κανονισμό που προβλέπει αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της, προσθέτοντας ότι για το γεγονός έχει ήδη ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.