Δύο συλλαλητήρια στα Γιάννενα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

on .

GRIBAS MIXALHS PARGANAS MAYRAKOS 17 2 20

• Δεν θα περάσει «αναίμακτα» το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς συναντά έντονες αντιδράσεις τόσο από τους συνδικαλιστικούς φορείς του δημόσιου τομέα όσο και από εκείνους του ιδιωτικού, οι οποίοι κάνουν λόγο για διατήρηση του διαβόητου «Νόμου Κατρούγκαλου».
Στο πλαίσιο αυτό, ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα, Τρίτη. Στα Γιάννενα θα γίνουν, ως συνήθως δύο ξεχωριστά συλλαλητήρια, με μικρή χρονική διαφορά. Το ένα διοργανώνεται από το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ και έχει ώρα έναρξης τις 10.30 π.μ. και το άλλο από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με ώρα έναρξης τις 10 π.μ.. Και τα δύο συλλαλητήρια θα έχουν αφετηρία την οδό Αβέρωφ.

Συνέντευξη τύπου
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο Πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών σωματείων του δημόσιου τομέα απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής των εργαζομένων στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση.
- Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γρίβας, «η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, αλλά, αντίθετα, τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο». Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως με τον νέο νόμο διατηρούνται τα όρια ηλικίας χωρίς καμία εξαίρεση για καμία κατηγορία εργαζομένων, διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες έφτασαν ως το 50% καθώς και στο εφάπαξ, η επικουρική ασφάλιση ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ και ανοίγει ο δρόμος για πιθανή κατάργησή της, διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. Κατρούγκαλου για όσους έχουν κάτω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση ορίων ηλικίας στους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. 
«Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η κοινωνική ασφάλιση αφορά συλλογικά τη ζωή των εργαζομένων και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τη λεηλατήσει. Ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι αυτός του αγώνα», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. 
- Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στέφανος Μιχάλης έσπευσε να τονίσει πως ο νέος νόμος θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και σημείωσε πως «πρέπει να αντιδράσουμε και καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας σε μαζική κινητοποίηση». 
- Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς κάλεσε επίσης τα μέλη του σωματείου στην κινητοποίηση ενάντια στον αντιασφαλιστικό, όπως τον χαρακτήρισε, νέο νόμο που ψηφίζεται σήμερα. Η απεργία εντάσσεται, όπως είπε, στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων στις οποίες καλεί η Ομοσπονδία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Αντώνης Μαυράκος τόνισε πως «έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο το μόνο που θέλει να πετύχει είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικούς συστήματος αδιαφορώντας για τη δική μας επιβίωση. Αφού λεηλατήθηκαν τα ταμεία με διάφορα τεχνάσματα όλα τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση να θωρακίσει τον Νόμο Κατρούγκαλου και να βάλει ταφόπλακα στο μέλλον μας».

Το Εργατικό Κέντρο
Να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό, όπως το χαρακτηρίζει, νομοσχέδιο, ζητά το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «η κοινωνική ασφάλιση αφορά ολόκληρη τη ζωή μας. Η ασφάλισή μας είναι νοσηλεία, περίθαλψη, πρόνοια, φάρμακα, εμβόλια, άδειες τοκετού, λοχείας, μητρότητας, βαρέα και ανθυγιεινά, αναρρωτικές, επιδόματα ανεργίας, ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία κ.λ.π.. Κι κοινωνική ασφάλιση δεν είναι κάποια ‘ποσοστά αναπλήρωσης΄, δεν είναι μόνο σύνταξη». Το Εργατικό Κέντρο απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και το συλλαλητήριο που διοργανώνει. 

Άλλες ανακοινώσεις
• Στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει, όπως ανακοίνωσε χθες, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων διεκδικώντας διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και κλάδων, επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών και πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης για όλους, αύξηση των εξόδων κίνησης των επιμελητών δικαστηρίων κ.α..
• Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ., κήρυξε για σήμερα η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «αντιδρούμε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για ψήφιση και που υπηρετεί ξεκάθαρα το πνεύμα όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία».