Με παραδοσιακά γαϊτανάκια ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις Αποκριάς στα Γιάννενα

on .

GAITANAKIA

• Σε Αποκριάτικους ρυθμούς κινούνται από χθες τα Γιάννενα, με τα παραδοσιακά γαϊτανάκια στην κεντρική πλατεία ν’ ανοίγουν τις φετινές εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν την ερχόμενη Κυριακή με τις 70 περίπου Τζαμάλες που θ΄ανάψουν σε διάφορες γειτονιές της πόλης!   
Ο καλός καιρός χθες έβγαλε πολύ κόσμο στην πλατεία, με τους μικρούς μασκαράδες κυρίως να απολαμβάνουν την γιορτή που έστησε το Πνευματικό κέντρο Ιωαννίνων. Δεκάδες μέλη πολιτιστικών συλλόγων και του τμήματος παραδοσιακών χορών του Δήμου έστησαν τον χορό,  χόρεψαν και τραγούδησαν με την ψυχή τους. 
Η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τους πολιτιστικούς συλλόγους για την συμμετοχή τους και για την προσπάθεια που κάνουν να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση. 
«Η πλατεία γέμισε παραδοσιακούς ρυθμούς και όλη η πόλη είναι εδώ για να γιορτάσουμε την έναρξη της Αποκριάς.  Σήμερα έχουμε το γαϊτανάκι και την ερχόμενη Κυριακή το καρναβάλι του Κατσικά και τις τζαμάλες. Είναι μια ευκαιρία για να ξεφύγουμε όλοι, έστω για λίγο, από την καθημερινότητα και να διασκεδάσουμε. Με τα έθιμα αυτά τα Γιάννενα μπορούν να αποτελέσουν προορισμό για τις Απόκριες και αυτό επιδιώκουμε» σημείωσε η κ. Ακονίδου.
Την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το Καρναβάλι του Κατσικά και το βράδυ θα ανάψουν 70 τζαμάλες στις γειτονιές της πόλης και στα χωριά του Δήμου.
Τα Κούλουμα θα γιορταστούν στο Πάρκο Λιθαρίτσια με μουσική, χορό και τα παραδοσιακά εδέσματα που επιβάλλει η μέρα. 
Γεύση από Καρναβάλι
Στο μεταξύ, γεύση από καρναβάλι πήρε το Σάββατο το κέντρο της πόλης. Μικροί και μεγάλοι που μετέχουν στο Καρναβάλι του Κατσικά δημιούργησαν αποκριάτικη ατμόσφαιρα στην πλατεία καλώντας έτσι όλους στο μεγάλο ξεφάντωμα που ετοιμάζουν την ερχόμενη Κυριακή.
Το καρναβάλι του Κατσικά, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερο και εμπλουτισμένο με περισσότερα άρματα.
 «Η καρναβαλική παρέλαση και οι τζαμάλες που θα ακολουθήσουν το απόγευμα της Κυριακής μπορούν να μετατρέψουν τα Γιάννενα σε έναν σημαντικό αποκριάτικο προορισμό» σημείωσε ο κ. Βλέτσας.
Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στο Καρναβάλι μπορούν να το κάνουν αφού οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ακόμη ανοιχτές.