10 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση 63 ναών και μοναστηριών στην Αλβανία

on .

MONASTHRI MAKOS

Τιτάνια ήταν η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, και ο αγώνας συνεχίζεται, παρά την οικονομική κρίση, για την αναστήλωση λατρευτικών μνημείων, που ήταν ερείπια από τα χρόνια του διωγμού της πίστης, εκτός από την εκ θεμελίων κατασκευή νέων εκκλησιών, που είναι δεκάδες σ’ ολόκληρη την Αλβανία.
Σύμφωνα με απολογισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας,  από το 1991 έως και το 2019 αποκαταστάθηκαν πλήρως 63 περίπου ναοί και μοναστήρια, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παράδοσης και της μορφής και του χαρακτήρα των εκκλησιαστικών μνημείων, όχι πάντοτε κάτω από εύκολες συνθήκες.
Και δαπανήθηκαν για το σκοπό αυτό πάνω από 10 εκ. ευρώ, έτσι ώστε να ξαναζωντανέψουν Ορθόδοξα μνημεία,  αλλά και να ξαναποκτήσουν τον αρχικό τους λειτουργικό χαρακτήρα εκκλησίες, που είχαν μετατραπεί σε κινηματογράφους, πολιτιστικές αίθουσες, γυμναστήρια, αποθήκες.
Παρά την έλλειψη χρημάτων στο ξεκίνημα, άνθρωποι και φορείς ανά την υφήλιο, διαπιστώνοντας το δημιουργικό και αναγεννητικό έργο του κ. Αναστασίου, άρχισαν, με πολύ εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, να ενισχύουν τις εργασίες.
Ιστορικά μοναστήρια 
Έτσι αποκαταστάθηκαν ιστορικά μοναστήρια και παλαιές εκκλησίες, όπως η Μονή της Αδρενίτσας, η  Μονή Αγίου Κοσμά στο Κολικόντασι, η Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου στο Ζβερνέτσι της Αυλώνας, η Μονή του Αγίου Δημητρίου στο Κηπαρό, η Μονή του Αγίου Νικολάου στη Νίβα Αργυροκάστρου, η εκκλησία των Αγίων Πάντων στη Χειμμάρα, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Καβάγια, η εκκλησία της Παναγίας στο Βραχο-Γκοραντζί Αργυροκάστρου, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τσούκα των Αγίων Σαράντα, η εκκλησία της Παναγίας στους Ζερβάτες Αργυροκάστρου, η εκκλησία της  Μονής του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου στο Ελμπασάν, κ.λπ.
Δημιουργήθηκε τεχνική υπηρεσία, που συνεργάστηκε με ειδικούς, κάποιοι από τους οποίους καλούνταν και από το εξωτερικό, ώστε να τηρούνται οι όροι ορθών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.
Δηλαδή  να συντηρούνται οι τοιχογραφίες κατά τρόπο κατάλληλο, τα υλικά, που χρησιμοποιούνται να ταιριάζουν στην τεχνική του κτίσματος και γενικά τα κριτήρια αποκατάστασης να ταυτίζονται με την αρχιτεκτονική των ναών και τη βυζαντινή τέχνη.
Ειδικός Οργανισμός…
Η εμπειρία, που αποκτήθηκε στην αποκατάσταση Ορθόδοξων μνημείων, σε συνδυασμό με το σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, αξιοποιήθηκε το 2001 από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, με τη δημιουργία ενός Οργανισμού Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που ασχολείται αποκλειστικά με την ανακαίνιση των μνημείων, καθώς και με τις αγιογραφίες και τα αντικείμενα λατρείας των ναών. Καλύπτει, δηλαδή, όλο το φάσμα της αποκατάστασης.
Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει εκθέσεις πριν και μετά τις εργασίες, φωτογραφίες με την κατάσταση των κτισμάτων πριν και μετά την αποκατάσταση, και το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας  στη συνεργασία με τους κρατικούς φορείς για την αναστήλωση των Ορθόδοξων μνημείων αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να ακολουθούνται αυστηρές προϋποθέσεις τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των έργων και να πληρούνται αυστηρά οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες.
* * *
Τα μνημεία αυτά είναι μια κινητήρια δύναμη, που σπρώχνουν αδιάκοπα τον άνθρωπο μακριά από την τελματική ακινησία. Μέσα στο διάβα του χρόνου τον σπιρουνιάζουν και τον αναγκάζουν να προχωρά πάντα προς τα εμπρός και προς τα πάνω.
Η.Μ.